The apoptotic, cytotoxic and genotoxic effects of novel fluorine boron hybrid complex (l5bf2) on endometrial cancer
Yeni fluor boron hibrit kompleksinin (L5BF2) endometrial kanser üzerindeki apoptotik, sitotoksik ve genotoksik etkisi
  1. Tez No: 448974
  2. Yazar: PAWAN TAREQ AHMED LAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TÜLÜCE, YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Sitotoksisite, Endometrial kanser, DNA hasarı, Kemoterapi, Apoptosis, Cytotoxicity, Endometrial cancer, DNA damage, Chemotherapy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yeni fluor boron hibrit kompleksinin (L5BF2) endometrial kanser üzerindeki apoptotik, sitotoksik ve genotoksik etkisi. Y. Y. U, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans Tezi, Van, 2016. Endometrial kanser (EC), kadın genital sisteminin jinekolojik kanserinin en sık görülen tiplerinden biridir. Diğer kanserler arasında önde gelen dördüncü ölüm olarak değerlendirilmiştir. Schiff bazlı komplekslerin apoptoz indüksiyonu potansiyeline dayanılarak, Schiff bazlı bileşikler ve bunların metal kompleksleri, iyi anti kanser özellikleri sergilemektedir. Bu çalışma, yeni bir florin bor hibrit kompleksinin (L5BF2), ECC-1 hücreleri üzerindeki sitotoksik, genotoksik ve apoptotik aktivitesini incelemek amacıyla yapılmıştır. Kompleks, ECC-1 hücreleri üzerinde güçlü bir baskılayıcı etki yapmıştır. Bu çalışmada L5BF2, HELA, DU-145, PC3, DLD-1, ECC, PNT1-A ve HT-29 olmak üzere yedi farklı hücre dizisinde incelenmiş ve daha sonra insan endometriyal adenokarsinoma hücre dizisi üzerindeki apoptotik, sitotoksik ve genotoksik özellikleri araştırılmıştır. ECC-1 hücre hattı üzerinde Tek hücreli jel elektroforez testi (comet testi), DNA parçalanma laddering, DNA hasarı için akridin orange testi ve apoptotik ölçüm için ELISA gibi standart apoptotik ve sitotoksik testleri L5BF2'in farklı konsantrasyonları için kullanılmıştır. Ayrıca toplam antioksidan durumu (TAS) ve toplam oksidan durumu (TOS) değerlendirerek oksidatif durumu ölçülmüştür. Oksidatif stres indeksi (OSI) de ayrıca hesaplanmıştır. Sonuç olarak, L5BF2'nin ECC-1 hücrelerine, özellikle de DNA'larının zarar görmesinde olağanüstü bir etki bulunmuştur ve bir dizi reaksiyonun apoptozise yol açtığı görülmüştür. Sonuçlar, L5BF2 kompleksinin endometrial kanser hücrelerinin apoptotik yolağını indükleyebildiğini ve gelecekteki kanser tedavisi çalışmalarında olası bir aday olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The apoptotic, cytotoxic and genotoxic effect of novel fluorine boron hybrid complex (L5BF2) on endometrial cancer. Y. Y. U, Institute of Health Science Department of Medical biology MSc Thesis, Van, 2016. Endometrial cancer (EC) is one of the most common types of gynecologic cancer of the female genital tract; it considered to be the fourth leading death among other cancers. Based on the potential of Schiff based complexes for the induction of apoptosis, Schiff base compounds, and their metal complexes displayed good anticancer properties. This study meant to examine the cytotoxic, genotoxic and apoptotic activity of a novel florin boron hybrid complex (L5BF2) on ECC-1 cells. The complex exerted a potent suppressive effect on ECC-1 cells. In this study L5BF2 was examined in seven different cell lines, HELA, DU-145, PC3, DLD-1, ECC, PNT1-A and HT-29, later investigated its apoptotic, cytotoxic, and genotoxic properties on human endometrial adenocarcinoma cell line ECC-1 in different concentrations, by using standard apoptotic and cytotoxic tests such as single cell gel electrophoresis assay (comet assay), DNA fragmentation laddering, acridine orange test for DNA damage, and ELISA for apoptotic measuring. We also measured the oxidative status by evaluating total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS). Oxidative stress index (OSI) was calculated too. In conclusion, we found a marvelous effect of L5BF2 on ECC-1 cells especially in damaging their DNA and cause a series of reactions lead to apoptosis. The results suggest that the L5BF2 complex is able to induce the apoptotic pathway of endometrial cancer cells and is a possible candidate for future cancer treatment studies.