Bretschneider htk kardiyopleji solüsyonu ile konvansiyonel kristaloid kardiyopleji solüsyonunun konjenital kalp cerrahisi yapılan hastalarda postoperatif böbrek fonksiyonları üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of postoperative kidney functions of bretschenider htk cardioplegia and conventional crystalloid cardioplegia on congenital cardiac surgery
- Tez No: 449068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: kardiyopleji, böbrek fonksiyon testleri, KDINGO, konjenital kalp cerrahisi, Breischneider Cardioplegic Solution, St. Thomas Hospital Cardioplegic Solution, KDIGO, Kidney Functions, Congenital Cardiac Surgery
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma da Bretschneider HTK kardiyopleji solüsyonu ile konvansiyonel kristaloid kardiyopleji solüsyonunun konjenital kalp cerrahisi yapılan hastalarda postoperatif böbrek fonksiyonları üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Böbrek fonksiyon bo-zukluğu sonucunda görülen akut böbrek hasarının mortalite ve morbiditeyi ciddi oranda art-tırdığı bilinmektedir. Çalışma hastaları Bretschneider HTK grubu ve konvansiyonel kristaloid kardiyopleji grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her iki grupta da 30 'ar adet hasta olmak üzere toplam 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada ki tüm hastalar konjenital kalp hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı yapılmış olan 2 yaş altı hastalardan seçilmiştir. Çalış-maya dahil edilen tüm hastalardan preoperatif, ameliyat günü postoperatif, postoperatif 1.gün ve postoperatif 2.gün böbrek fonksiyon testleri bakılmıştır. Böbrek fonksiyon testleri ise KDINGO böbrek evreleme sistemine göre takip edilmiştir. Ayrıca hastalar postoperatif komp-likasyon, aritmiler, mortalite ve morbidite yönünden de incelenmişlerdir. Sonuç olarak Bretschneider HTK kardiyopleji solüsyonu ile Konvansiyonel kristaloid kardiyopleji solüsyonları arasında konjenital kalp cerrahisi yapılan hastalarda postoperatif böbrek fonksiyonları üzerine olan etkilerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ayrıca iki grup arasında postoperatif komplikasyonlar, aritmiler, mortalite ve morbidite açısından da istatistiksel olarak fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Postoperative Kidney Functions of Bretschenider HTK Cardioplegia and Conventional Crystalloid Cardioplegia on Congenital Cardiac Surgery. This study aims to investigate the hypothesis“ Is the use of Bretschneider HTK cardioplegia solution has any difference on postoperative kidney functions compared with conventional crystalloid cardioplegia on congenital heart diseases”The study population was 60 patients operated in Başkent University Department of Cardio-vascular Surgery for congenital heart diseases. The former 30 patients received Bretschneider HTK solution while the latter 30 patients received conventional crystalloid cardioplegia solu-tion. The kidney functions and laboratory values of the patients were taken as the clinical var-iables. All labaratory parameters were designed for KDIGO kidney function test. The staistical analysis revealed no significant difference between the HTK group and Con-ventional Crystalloid group regarding laboratory values, kidney functions, postoperative complications, mortality and morbidity.