Leiomyosarkom rekürrenslerinde cerrahinin sağkalıma etkisi
Surgical affect on survival in recurrent leiomyosarcoma
  1. Tez No: 449076
  2. Yazar: MEHMET TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Leiomyosarkom, sekonder sitoredüksiyon, tersiyer sitoredüksiyon, sarkom, Leiomyosarcoma, secondary cytoreduction, tertiary cytoreduction, sarcoma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Leiomyosarkom (LMS), nadir görülen bir düz kas tümörüdür. Bu nedenle, literatürde LMS'la ilgili yayınlar sınırlıdır. Bu çalışma ile hastaların klinik özellikleri ve hastalık nüksü halinde sitoredüktif cerahinin sağkalıma etkisi incelenerek, literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntemler: Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde Şubat 2007 – Şubat 2016 tarihleri arasında cerrahi tedavi uygulanmış olan, 65 LMS tanısı almış hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların klinik özellikleri SPSS 22.0 for Mac aracığılıyla bilgisayar ortamına aktarıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 50 idi. Tüm hastaların 5 yıllık OASı %33,5; DFSları %11,6 olarak hesaplandı. Nüks ortaya çıkan hastalarda sekonder sitoredüksiyon uygulananan ve uygulanmayan hastalar arasında anlamlı bir fark yoktu. Tersiyer sitoredüksiyonda ise nüks süresi 6 aydan daha uzun olan hastalarda cerrahinin sağkalımı anlamlı olarak artırdığı görüldü (p:0.007). Sonuç: LMS genellikle agresif seyirli nadir bir malignitedir. Bu çalışmada literatürde daha önce incelenmediği görülen, tersiyer sitoredüksiyon – sağkalım ilişkisi incelenmiş ve hastalıksız sağkalım süresi 6 aydan uzun olan hastaların sitoredüktif cerrahiden fayda görebileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Leiomyosarcoma is a rare smooth muscle cell tumor. There is limited published data in the literature. Aim of this study is to evaluate the patients' clinical characteristics and the affect of cytoreductive surgery in case of disease recurrence to contribute to the literature. Material and Methods: 65 leiomyosarcoma patients who were operated between February 2007 and February 2016 in Baskent University Ankara Hospital were evaluated retrospectively. The patient characteristics and statistical analyses were performed via SPSS 22.0 for Mac. Results: The median age of patients' was 50. 5-year overall survival and disease free survival of all patients were 33.5% and 11.6% respectively. There was no significant survival difference between recurrent patients who had or had not secondary cytoreductive surgery (p:0.291). There was statistically significant difference in overall survival in patients who underwent tertiary cytoreductive surgery whose disease free interval is longer than 6 months and (p:0.007). Conclusion: Leiomyosarcoma is a rare malignity with aggresive behaviour. There is limited data about tertiary cytoreduction in the management of leiomyosarcomas. In this study, we analyzed tertiary cytoreductive surgery – overall survival relationship. We showed that there is an overall survival impact on patients with more than 6 months disease free interval.