Uterin leiomyosarkomlarda Netrin-1, Netrin-4 düzeylerinin ve reseptörlerinin ekspresyonunun araştırılması
Investigation of the expression of Netrin-1, Netrin-4 levels and their receptors in uterine leiomyosarcomas
  1. Tez No: 785817
  2. Yazar: MÜBETCEL OCAK TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT ÇABUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Leiomyosarkom, Netrin-1, Netrin-4, UNC5B, Leiomyosarcoma, Netrin-1, Netrin-4, UNC5B
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Netrinler, laminin benzeri protein ailesinin üyesidir. Netrinlerin akson rehberliği, doku morfogenezi, sinaptojenez, anjiyojenez, apoptoz, inflamasyon ve tümör gelişimi üzerinde rolü olduğu gösterilmiştir. Bu özelliklerinden dolayı netrin protein ailesinin bazı kanserlerin gelişiminde görev aldığı araştırılıp tespit edilmiştir. Leiomiyosarkom (LMS), uterusun en sık rastlanan sarkom türüdür. Çoğu vakada, uterin LMS tanısı, benign olduğu varsayılan uterin leiomyomlara uygulanan myomektomiye takiben konulur. LMS, yüksek nüks ve ölüm riski ile ilişkili agresif bir tümördür. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi mortalite riski yüksek leiomyosarkomda da hastalığın başlamadan önce veya erken evrelerde tespit edilmesine yönelik biyobelirteç bulma çalışmaları asıl amaçtır. Biz de çalışmamızda, şu ana kadar araştırılmamış olan, leiomyosarkom gelişiminde Netrin-1, Netrin-4 ve UNC5B'nin rolü olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Üreme çağındaki kadın hastadan uterin normal myometrium dokusu elde edildi. Leiomyosarkom dokusu için insan uterin leiomyosarkom hücre hattı (HTB-114) kullanıldı. İnsan normal myometriyum dokusunda ve HTB-114'te; Netrin-1, Netrin-4 ve UNC5B immünohistokimyasal yöntemle boyanarak ve PZR yöntemiyle genlerinin ekspresyon düzeyleri saptanarak karşılaştırıldı. Gerçek zamanlı PZR çalışması sonucunda Netrin-1, Netrin-4 ve UNC5B genleri, HTB-114 hücre hattında insan uterin normal myometrium doku örneğine göre 4.92, 65.34 ve 160.33 kat daha fazla eksprese edilirken; immünohistokimyasal incelemede ise, HTB-114 hücre hattının, insan uterin normal myometriyum doku örneğine göre anlamlı derecede daha güçlü Netrin-1, Netrin-4 ve UNC5B boyanmasına sahip olduğu gösterildi. Sonuç olarak; Netrin-1, Netrin-4 ve UNC5B'nin leiomyosarkom gelişiminde etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Netrins are members of the laminin-like protein family.Netrins have been shown to have a role in axon guidance, tissue morphogenesis, synaptogenesis, angiogenesis, apoptosis, inflammation and tumor development. Due to these properties, it has been investigated and determined that the netrin protein family plays a role in the development of some cancers. Leiomyosarcoma (LMS) is the most common type of sarcoma of the uterus. In most cases, the diagnosis of uterine LMS is made following myomectomy for presumed benign uterine leiomyomas. LMS is an aggressive tumor associated with a high risk of recurrence and death. As in all cancer types, the main aim is to find biomarkers to detect the disease before the onset or in the early stages in leiomyosarcoma with a high mortality risk. In our study, we aimed to show whether Netrin-1, Netrin-4 and UNC5B have a role in the development of leiomyosarcoma, which has not been investigated until now. Uterine normal myometrium tissue was obtained from a female patient of reproductive age. The human uterine leiomyosarcoma cell line (HTB-114) was used for leiomyosarcoma tissue. In human normal myometrium tissue and HTB-114; Netrin-1, Netrin-4 and UNC5B were compared by staining with immunohistochemical method and by detecting the expression levels of their genes by PCR method. As a result of real-time PCR study, while Netrin-1, Netrin-4 and UNC5B genes were expressed 4.92, 65.34 and 160.33 times more in HTB-114 cell line than in human uterine normal myometrium tissue sample; In immunohistochemical examination, HTB-114 cell line was shown to have significantly stronger Netrin-1, Netrin-4 and UNC5B staining than human uterine normal myometrium tissue sample. In conclusion, we can say that Netrin-1, Netrin-4 and UNC5B are effective in the development of leiomyosarcoma.