Su kaynaklarının yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik açısından sulama kooperatifleri
The irrigation cooperatives in terms of water resources management and environmental sustainability
  1. Tez No: 449186
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÜNVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN HURMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama Kooperatifi, su kaynakları yönetimi, yeni çevresel paradigma, Irrigation Cooperative, water resources management, environmental paradigm
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Suya duyulan gereksinim, artan nüfus ve sanayileşmeyle beraber küresel iklim değişikliğine paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Dünya üzerindeki su varlığının sadece % 2,5'u olan tatlı su kaynaklarının önemli bir bölümünün (%69,5) buzullarda olduğu düşünülürse artan su gereksiniminin gelecek 20-25 yıl içerisinde bir su krizine dönüşeceği düşüncesi yaygındır. Su kaynakları yönetiminde temel amaç, sürdürülebilirliktir. Kaynak üzerinde kalıcı zararlar oluşturmadan, hidrolojik sistemin işleyişini değiştirmeyecek ama günümüzün ve geleceğin gereksinimlerini de gözetecek bir sistemin belirlenmesidir. Günümüzde sulama işletmeciliği genellikle sulama birlikleri, sulama kooperatifleri, belediyeler veya köy tüzel kişilikleri tarafından yürütülmektedir. Türkiye'de sulama işletmeciliği 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na göre kurulan“sulama kooperatifleri”tarafından yapılmaktadır. Sulama kooperatifleri, kardan çok sulama hizmetlerinin düzgün bir şekilde yürütülmesini amaçlayan ve bütün ortaklarının çıkarlarını düşünen bir grup çiftçi tarafından kurulan örgütlerdir. Çalışmanın materyalini Tekirdağ ilinde bulunan sulama kooperatiflerine ortak olan üreticilerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırma sahasındaki 70 üretici ile görüşülmüştür. Bu çalışmanın amacı; tarımda su kaynakları yönetiminin sulama kooperatifleri ve kooperatif ortakları kapsamında incelenmesidir. Bu amaçla sulama kooperatiflerinin yönetimsel ve uygulamaya dönük çalışmaları değerlendirilmiştir. Bölgedeki üreticilerin su kaynaklarına ilişkin çevresel bilinçleri ortaya konmuştur. Kooperatife ortak olan üreticilerin su kaynaklarının kullanılmasına yönelik yargıları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Necessity of water increases day by day together with increasing population and industrialization as parallel to the global climate change. When it is thought that the important part (%69,5) of freshwater resources which only %25 of existing water on the world is on glaciers, idea that increasing water demand turned into a water in the next 20-25 years becomes common. The main purpose of the management of water sources is sustainability. A system which considers requirements of today and future without creating permanent damage on the sources and changing the functioning of the hydrological system is determined. At the present time irrigation is managed by irrigation association, irrigation cooperatives, municipalities or legal entities of villages in Turkey. Irrigation is managed by irrigation cooperatives in accordance with the cooperatives law 1163. Irrigation cooperatives are nonprofit organizations founded by members of a group farmer who think the interests of all shoreholders. The organisations aim properly carry out irrigation service. The material of this study was abtained from producers are associated to irrigation cooperatives in Tekirdağ. In this context, interviews were had with 70 producers in searching area. The purpose of this study is examined within in the context of water resources management irrigation cooperatives and cooperatives partners. Administrative and practical operation of irrigation cooperatives were evaluated for this purpose. Environmental awareness was revaled concerning the manufacturer of water resources in the region. The opinions' farmers who are partner of irrigation cooperatives were evaluated for water management.