Dr. Hilmi Malik Evrenol'un hayatı ve eserleri
The life of Dr. Hilmi Malik Evrenol and his works
- Tez No: 449426
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT PEHLİVANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyografi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Biography, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel, Aydın, Entelijansiya, İnkılâpçı Cumhuriyet Aydını, İnkılâp, Devrim, Değerler Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti, Dr. Hilmi Malik Evrenol, Intellectual, Enlightened, Intelligentsia Revolutionary Republican Intellectuals, Revolution, A System Of Values, The Republic Of Turkey, Dr. Hilmi Malik Evrenol
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Tez çalışmamızda; Dr. Hilmi Malik Evrenol'un, Cumhuriyet Devrimlerinin halka benimsetilmesi ve cumhuriyetçi yurttaşlar yetiştirebilme projesinde katkısı ve yeri; psikolog-pedagog, ideolog-eğitimci, kısası“uzman”sıfatı ile vermiş olduğu eserleri ve çalışmaları merkeze alınarak incelenmiştir. Bu projeye dolaylı ve direkt olarak sağladığı politik, kültürel ve pedagojik katkılara işaret edilmiştir. Dr. Hilmi Malik Evrenol'un; çeşitli meselelere dair kaleme almış olduğu hemen her çalışmasında“İnkılâp Prensiplerini”kendi“ulusuna”aşılamayı“misyon”edinmiş bir“inkılapçı cumhuriyet aydını”olduğu anlaşılmıştır. Bu vesile ile Cumhuriyeti kuran irade ve kadronun nasıl bir“aydın tipini”arzuladığı ve desteklediği ortaya koyulmuştur. Cumhuriyetçilerin toplumsal yapıyı dönüştürürken“Cumhuriyet Aydını”ile yaptıkları işbirliği incelenmiştir. Toplumu yeniden yapılandırma çalışmaları ile inşa edilmeye gayret edilen“Modern Türkiye Cumhuriyeti”projesine kalemi ile katkı sunan ve karakteristik bir“inkılâpçı Cumhuriyet aydını”tipini yansıtan Hilmi Malik Evrenol'un eserlerinde, cumhuriyet dönemi devrimlerinin izahının sağlanması (determination) ve devrimlerin“yurttaşlara”benimsetilmesinin öncelenmiş/hedeflenmiş olduğu görülmüştür. Ayrıca Tezimizde“Modern Türkiye Cumhuriyeti”projesinin ve yurttaş profilinin hangi değerler sistemi ile kuşatılıp beslendiği de ortaya koyulmuştur. Buradan hareket ile Cumhuriyeti kuran irade ve kadronun toplumu şekillendirirken“aydın kesimi”hangi istikamette“işe koştuğu”analiz edilmiştir. Hilmi Malik Bey'in eserlerini kuşatmış“değerler sisteminin”Türk İnkılâbını gerçekleştirmiş olan iktidar ile hep imtizaç içinde, senkronize uyum ve bütünleşmiş bir“işbirliği”içinde olduğu görülmüştür. Bu uyum ve işbirliği tespitinden hareketle bu durumun,“İnkılâpçı Cumhuriyet Aydınının”tipolojik bir özelliği olmak üzere, iktidara bağlaşık ve muttasıl, yani bir anlamda“güdümlü”bir toplumsal kategori olarak doğmuş olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buradan hareketle ülkemizde modernleşmenin başlatıcıları konumunda olan“Osmanlı Münevverlerinin”karakteristik özellikleri ile de mukayese edilince“Batıcı aydın geleneği”ile“İnkılâpçı Cumhuriyet Aydınının”tarihsel bir sürekliliği temsil etmiş oldukları müşahede edilmiştir. Her iki tarihsel kategorinin referansı da gayri-İslami“kültür evreni”içinde yer alan“Batı”olmuştur. Ayrıca tüm felsefi referansını Batı'dan almış“inkılâpçı cumhuriyet aydınının”, Batı'daki ontolojik kökeni itibariyle, iktidara mesafeli ve her daim eleştirel bir mevkide bulunan Intellektuelle ya da Intelligentsia ile bu“muhalif damar”kıstasına göre kültür-genetik akrabalıklarının mevcut olmadığı kanaati hâsıl olmuştur.
Özet (Çeviri)
Our thesis in this study, Dr. Hilmi Malik Evrenol of the Republican revolution and the Republican citizens able to train people to learn the contribution and role in the project; psychologist-teacher, ideologue-educator, short of“Expert”and his work with the Title given by taking the center of his works that had been investigated. Of this project is to provide direct and indirect political, cultural, and pedagogical contributions have been pointing to. Dr. Hilmi Malik Evrenol; almost every study that has been written on various issues in“Revolution principles”of self -“the nation”immunize“mission”whose was a“revolutionary Republican intellectuals”were understood to be. How will that founded the Republic on this occasion, and the staff of the“enlightened”have been found to be desirable and supported. When converting the social structure of the Republicans,“Republican Intellectuals”with their collaboration examined. Which is planned to be built with its plans to restructure society“in the modern Republic of Turkey”with a pen he contributed to the project and the characteristic of the“Republican revolutionary intellectuals”in the works of Hilmi Malik Evrenol the type of reflecting the Republican period of the revolution in the provision of explanation (determination) of the revolution,“citizens”being adopted of/is targeted. Also our treatise“the modern Republic of Turkey”project and also encompassed by a system of values which the profile of the citizen have been revealed. From this point on the reshaping of the society that founded the Republic, and staff of the“intelligentsia”in which direction“running”were analyzed. Hilmi Malik's works, the“value system”which carried out always with the Turkish revolution ruling in harmony, synchronized and integrated“collaboration”. The detection of this movement of harmony and cooperation in this situation,“the Republican Revolutionary Intellectuals”typological feature to be coherent and joined to power, so in a sense“guided”as a social category, it was inferred that he was born. From this point, the position of the initiator of which is the modernization of our country,“the Ottoman Intellectual”characteristic features when it is compared with“the tradition of Western intellectuals”and“Republican Revolutionary Intellectuals”are represented it has been observed that a historical continuity. The reference of the category is also both historical non-Islamic“Culture universe”within the“West”has been. In addition, all taken from Western philosophical reference to the“revolutionary Republican intellectuals”in the West as the ontological origin, power distance, and always in a critical position or Intellectual Intelligentsia with this“opposition vein”according to the criteria of the it was essential that culture-genetic affinities are not available.