Les enjeux de l'interculturel dans l'oeuvre de J. M. G. Le Clezio
Le Clezio'nun eserlerinde kültürlerarası ilişkiler
- Tez No: 449528
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BOZBEYOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürlerarasılık, küreselleşme, Avrupamerkezcilik, insan hakları, sömürgecilik, modernite, etnik milliyetçilik, Culture, interculturality, globalisation, Eurocentric, human rights, colonialism, modernity, ethnic nationalism
- Yıl: 2016
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa kültürü her alanda yeniden yapılanırken, felsefe ve edebiyat alanında da Varoluşçuluk, Yeni Roman ve Yeni Tiyatro gibi yeni arayışlar ve yönelişler ortaya çıkmıştır. Savaşın yol açtığı derin travmalarla ilgisi göz ardı edilemeyecek bu hareketlerin yanında, Jean-Marie Gustave Le Clézio gibi savaşın ortasında doğmuş kimi yazarlar, Avrupa kültürünün içine düştüğü krizden çıkmak için yeni arayışlar peşine düşmüşlerdir. Aile kökenlerinden ötürü çocuk yaşta Afrika kültürüyle tanışan Le Clézio, kuşağının diğer yazarlarından farklı olarak, Avrupa kültürü dışında farklı kültürlerle ilişki içine girerek, kültürlerarasılık temelinde yeni ve özgün bir roman anlayışı geliştirir. Doğrudan Avrupa kültürüyle bir yüzleşmeyi konu alan eserlerinin dışında, XIX. yüzyıl egzotizminin yarattığı“uzak iklimler”ütopyasından farklı bir yapıda, Amerikan yerlileri, Orta Doğu, Afrika, Hint Okyanusu gibi farklı kültürleri konu alan romanlar yazar. Giderek insanı“modernite”adı altında tutsak eden Batı kültüründen ve onun mekanik ilişkilere dayalı büyük şehirlerinden uzaklaşmaya başlayan Le Clézio, yerel kültürler üzerinden yeni bir manevi gerçeklik arayışına girer. Romanlarında, yalnızca“avrupamerkezci kültür”ün mutlaklaştırdığı“modern değerler”in eleştirisini yapmakla kalmaz; aynı zamanda dünya üzerindeki tüm kültürler için var olma hakkını savunur. Kişisel yaşam öyküsünün izlerini takip ettiği kadar, temel bir kavram olarak kültürlerarasılığın çerçevesini de çizen eserleri aracılığıyla tüm kültürlerin insanlığın ortak mirası olduğunu; kültürlerarasılık kavramının kültürlerin birbiriyle olan iletişimi ile canlı tutulacağını ileri sürer. Ayrıca, kahramanları aracılığıyla etnik merkezcilik, sömürgecilik ve emperyalizm olgularını eleştirirken, ülkelerin ve kültürlerin özgürleşmelerinin, yok olmaktan kurtulmalarının ancak“Avrupamerkezci ideoloji”nin dayandığı bu yapının ortadan kalkması ile mümkün olacağını savunur. Bu çalışmanın amacı, baskın Avrupamerkezci dünya görüşünden kaynaklanan bu çok boyutlu ''krizin'' kültürel planda bir çözümlemesini yapmak ve bu çözümlemenin temelde“ırkçılık”,“etnik milliyetçilik”,“sömürü”gibi çok ciddi etik sorunların çerçevesinde tartışılabileceğini göstermek ve Le Clézio'nun ütopyası olan, kültürler arasındaki saygı, hoşgörü ve diyaloğu öne çıkartan kültürlerarasılık kavramının, bugün hala küreselleşmenin etkisi altında tektipleşen kültür ve geleneklerin karşısında insanlığa nasıl yeni bakış açıları sunabileceğini gözler önüne sermektir.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, while the European culture was restructured in all areas, the new quests and orientations such as Existantialism, New Novel and New Theatre emerged in the areas of literature and philosophy. Besides these new movements whose connection with the severe trauma caused by the war cannot be ignored, certain authors like Jean-Marie Gustave Le Clézio who were born in the middle of the war conducted new searches in order to overcome the crisis by which the European culture was hit. Le Clézio who was introduced to the African culture due to the origin of his family, different from his contemporary authors, establishes relationship with different cultures and develops a new and distinctive understanding in the area of novel based on interculturality. Apart from his works which are directly about confrontation with the European culture, he differs from the utopia of“distant regions”created by the exoticism of the nineteenth century and writes novels on different cultures such as Native Americans, Middle East, Africa and the Indian Ocean. Le Clézio, who is gradually alienated from the western culture that captivates people under the name of modernity and its metropolis that feeds on the mechanical relationships, begins to look for a new spiritual reality through the native cultures. He not only criticises the modern morals which are absolutised by the eurocentric culture in his novel but also supports the right to exist for all the cultures all over the world. Through his works which track his autobiography and set the framework of interculturality as a basic concept, Le Clézio asserts that all the cultures are the common heritage of the humanity and the concept of interculturality will be kept alive through the relationships between the cultures. Moreover, he criticises the facts of ethnocentrism, colonialism and imperialism by means of his characters and maintains that the countries and the cultures will be liberated and escape destruction only if this structure that is based on the eurocentric ideology is removed. The aim of this study is to analyse this multidimensional crisis which stems from the dominant eurocentric world view in term of a cultural order and to demonstrate that this analysis can be discussed within the scope of very serious ethical problems like“racism”,“ethnic nationalism”and“colonial attitude”. Furthermore, this dissertation aims at demonstrating that Le Clézio's utopia, the concept of interculturality, which emphasises the respect, tolerance and connection between the cultures presents an alternative and a new perspective to the humanity opposing the cultures and conventions that are standardised under the influence of globalisation.