Ülkücü harekette bölünme: Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi
Separation at nationalist movement: Nationalist Movement Party and Grand Unity Party
- Tez No: 449536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KAAN KAYNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ülkücü Hareket, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi, 1980 Darbesi, Büyük Birlik Partisi, Nationalist Movement, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Nationalist Movement Party, 1980 coup, Grand Unity Party
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ülkücü Hareket‟te 1992 yılında yaşanan bölünmeyi derinlemesine araştırarak nedenlerini ve sonuçlarını incelemektir. Ülkücü Hareket her daim, katı bir disiplinin ve lidere kayıtsız, şartsız itaatin bulunduğu bir hareket gibi görülmüştür. Fakat bu ezber, 1980‟den 1992‟ye kadar büyük oranda bozulmuştur. Ülkücü Hareket‟te 1980 sonrasında başlayan ve 1992 yılına kadar süren iç çatışmayı araştırmayı amaçlayan bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, milletlerin ve milliyetçilik ideolojisinin doğuşu ele alınmış, bu bağlamda ulusların doğum tarihine yönelik yaklaşımlar incelenmiştir. Daha sonra, milliyetçi hareketlerin sınıflandırılması yapılmış ve Türk milliyetçiliğinin hangi kategoriye dâhil edilebileceği tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Türk milliyetçiliğinin doğuşu araştırılmış, Osmanlı döneminde ortaya çıkan Türkçülük hareketlerinin zamanla Ülkücü Hareket‟e dönüşü incelenmiştir. Üçüncü bölümde, 12 Eylül Darbesi‟nin Ülkücü Hareket‟e etkileri tartışılmıştır. Ülkücü Hareket‟te, 12 Eylül‟le birlikte başlayan eleştiri süreci büyüyerek örgütsel bir ayrışma ile sonuçlanmıştır. Bu bağlamda üçüncü bölümde, Ülkücü Hareket‟te yaşanan iç tartışmalar, bölünme süreci ve Büyük Birlik Partisi‟nin (BBP) kuruluşu araştırılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise BBP ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasındaki farklar incelenmiş, BBP‟nin sandıktaki performansı ele alınmış ayrıca BBP‟nin kullandığı farklı söylemin hayata geçip geçmediği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the reasons and results of the separation at the Turk nationalist movement at 1992. The nationalist movement always was thought as a movement that had strict discipline and absolute obedience for the leader. But this thought blew up substantially after 1980 until 1992. This study that aims to analyze the internal conflict at the nationalist movement between the years of 1980 and 1992 is composed of four chapters. In the first chapter, the rise of the nations and nationalism ideology viewed and the approaches about the birth date of the nations analyzed. And then, nationalist movements were categorized and it was discussed the category that included Turk nationalism. In the second chapter, the rise of Turk nationalism and how it transformed from Turkism to Nationalist Movement Party examined. In the third chapter, the impacts of 1980 military coup to nationalist movement discussed. The critical process at the nationalist movement started after the coup, resulted in an organizational separation. In this context, the internal conflicts at the nationalist movement, separation process and founding of Grand Unity Party analyzed it the third chapter. In the last chapter, the differences between the Grand Unity Party and Nationalist Movement Party viewed. And then, the elections results of Grand Unity Party analyzed. Also, whether the different discourse of Grand Unity Party got into the act or not discussed in this chapter.