Rethinking Utopia as Dystopia: Arthur C. Clarke's childhood's end and Robert Graves's Seven Days in new crete
Ütopyayı Distopya olarak yeniden düşünmek: Arthur C. Clarke'ın son nesil ve Robert Graves'in yeni Girit'te Yedi Gün adlı romanları
- Tez No: 449568
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arthur C. Clarke, Childhood's End, Robert Graves, Seven Days in New Crete, ütopya, distopya, bilim kurgu, Foucault, disiplin, cezalandırma, kontrol, Arthur C. Clarke, Childhood's End, Robert Graves, Seven Days in New Crete, utopia, dystopia, science fiction, Foucault, discipline, punishment, control
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Daha iyi bir yaşam şekli arayışı doğrultusunda ortaya çıkan bir yazın türü olan ütopya kurgusu, uyum, mutluluk, adalet ve özgürlük konularında mükemmelleştirilmiş bir uyum içinde çalışan sosyoekonomik ve politik sisteme sahip, ideal ve hayali bir toplum kurulmasına odaklanmaktadır. Fakat bu pastoral sisteme daha yakın bir bakış kusursuzluğun ve özgürlüğün sadece görünüş olduğunu; temeldeyse bu metinlerin totaliter bir sistem ve baskıcı kurumları ile kontrol ve disipline edilen birer toplumu anlattığını göstermektedir. İdeal sistemin karşıtı olan distopya, bu totaliter sistemin içinde her konuda ezilmekte olan bireyleri ve istenmeyen, hatta korkutulan toplumları kurgulamaya odaklanmaktadır. Distopya, mükemmel bir toplum illüzyonunun arkasında, totaliter bir yönetim ve baskıcı kontrol ile idare edilen bir yer veya durumu göstermektedir. Bu tezin odağı olan iki eleştirel ütopya örneklerinde görülebileceği gibi, distopyalar mevcut durumu eleştirmeyi amaçlar. Yazınlar, bireyin baskıcı rejim tarafından empoze edilen disiplin ve cezalandırma yöntemleri ile bireysel gücünden arındırıldığı, barış ve uyumluluk atmosferi altında gizlenen karanlık ve acımasız bir sistem göstermektedir. Buna bağlı olarak, ütopyaları yeniden düşünmek göstermektedir ki kusursuz görünüşlerinin ardında ütopyalar hem kuruluş hem de ilerlemeleri dahilinde distopik olan kusurlu sistemlerdir. Michel Foucault'nun yönetim, güç ve kontrol kavramlarında görüldüğü gibi, disiplin, cezalandırma, ve şiddet yöntemleri kullanan totaliter rejim, toplumda en üst kontrolü ele geçirmek için bireylerin kimliğini yeniden oluşturmayı hedefler. Bu bağlamda, ütopyalarda yönetimin oluşturulması, güç ve sınıfların hiyerarşisi, ve bireyin güç ilişkileri kapsamındaki durumu distopyalara dönüşmektedir; fakat distopyalarda beyin yıkama ve disiplin korku ve şiddet üzerinden uygulanmakta iken ütopyalarda bu süreç üstü kapalı bir şekilde işlemektedir. Buna bağlı olarak yirminci yüzyılın kayda değer ütopya romanlarından Arthur C. Clarke'ın Son Nesil (1953) ve Robert Graves'in Yeni Girit'te Yedi Gün (1949) adlı romanları, yüzeyde ideal toplumları anlatırken aslında cezaevi benzeri, şiddetli bir şekilde kontrol altında tutulan ve bireylerin baskı altında yönetimin bir nesnesi haline düşürüldüğü distopyalar olarak okunabilir; ve bu şekilde Foucault'nun güç ve kontrol teorileri ile karşılaştırılabilir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, Arthur C. Clarke'ın Son Nesil ve Robert Graves'in Yeni Girit'te Yedi Gün adlı romanlarını Foucault'nun totaliter rejim ideolojisi, güç, disiplin ve kontrol kavramları ışığında incelemek ve bu romanlar görünüşte ütopik fantezileri yansıtmaktayken, yönetimin oluşturulması, güç ve sınıfların hiyerarşisi, bireyin durumu, sosyal düzeni ve uyumu oluşturmakta kullanılan disiplin ve kontrol bağlamında distopik özellikleri gösterdiğini açıklamaktır. Bu anlamda, ütopyaların yeniden düşünülmesi, ütopyaların aslında gerçek distopik özelliklerini ideal toplumun uyumlu ve barışçıl görüntüsü altında sakladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As a narrative born out of the search for a better state of existence, utopian fiction focuses on the formation of an ideal, imaginary society with a perfected socio-economic and political system that functions in harmony, happiness, justice and freedom. However, a closer look into this idyllic system shows that perfection and freedom are merely the appearances and in the basis, these texts reveal a society that is controlled and disciplined by a totalitarian state and its oppressive institutions. As the opposite of ideal system, dystopian fiction focuses on a community or society that is undesirable or frightening as the individuals are in every way subjugated under the rule of this totalitarian system. Dystopia is a place or state in which the illusion of a perfect society is maintained through a totalitarian government and oppressive control. They function within the purpose of criticising the status quo, which can be observed in both critical utopias that are the focus of this thesis. The narrative presents a dark and brutal system in which the individual is devoid of agency through the discipline and punishment enforced by the oppressive power, which is covered by an atmosphere of peace and harmony. Correspondingly, rethinking utopias points out that underneath the impeccable appearance, utopias present flawed systems that are dystopic in formation and progress. As Michel Foucault's concepts of state, power and control suggest; through discipline, punishment and violence the totalitarian state aims to reconstruct the identity of the individual to achieve utmost control in society. In this context, in utopias the formation of the state, the hierarchy of power and classes, and the treatment and status of the individual within the power relations correspond to the dystopias, yet while in dystopias the brainwashing and discipline proceed through fear and violence, in utopias this process takes on a subtle method. In this context, significant utopian novels of the late twentieth century, Arthur C. Clarke's Childhood's End (1953) and Robert Graves's Seven Days in New Crete (1949) can be read as dystopias which, beneath the surface of ideal societies actually feature prison-like, severely controlled societies in which the individuals are oppressed and reduced to the position of the objects of the state, and thus parallel Foucault's theories on power and control. Thus, the aim of this study is to examine Arthur C. Clarke's Childhood's End and Robert Graves's Seven Days in New Crete in the light of the Foucauldian concepts of totalitarian state ideology, power, discipline and control so as to argue that while these novels seemingly portray utopian fantasies; the formation of the state, the hierarchy of power and classes, the treatment and status of the individual and the discipline and control that are enforced on people to construct the social order and harmony are actually formulated on dystopian characteristics. In that sense, a rethinking of the utopias shows that utopias can be read as dystopias whose characteristics are covered beneath the harmonious and peaceful surface of an ideal society.