Türkiye'nin refah toplumu yönünden analizi
An analysis of Turkey's in terms of welfare society
- Tez No: 449618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DURKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Welfare Society, Welfare State, Social Justice, Social Security, Equality of Opportunity, Income Distribution, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin refah toplumu bakımından analizi yapılmaktadır. Farklı göstergeler üzerinden yapılan araştırmada, Türkiye ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki refah farklılıklarına da karşılaştırmalı olarak yer verilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, refah ülkeleri ile mukayese edildiğinde, Türkiye'de kişi başına düşen gelir oldukça düşüktür. Ayrıca, gelir dağılımı adaletsizliği belirgin olup, gruplar arasındaki yüksek gelir farkı devam etmektedir. Göreli yoksulluk oranlarının da yüksek olduğu Türkiye'de, dolaylı vergilerin vergi sistemi içindeki ağırlığı, adaletli olmayan vergi yapısını göstermektedir. Bir başka ifade ile Türkiye'de gelir, kar ve kazançlardan ziyade harcamalar vergilendirilmektedir. Enflasyon oranı tek haneli olmasına rağmen hala yüksektir. Eğitim ve sağlık harcamalarının hem hane halkı tüketim harcamaları hem de GSYİH içindeki payı ise oldukça düşüktür. İstihdam ve işgücü yönünden beşeri sermaye donanımının zayıf olduğu bir yapı bulunmakta, verimlilik, üretim ve gelir düzeyi olumsuz etkilenmektedir. Ar-ge harcamalarının GSYİH içindeki payının düşük olduğu Türkiye'de, elektrik tüketimi de refah ülkelerinin gerisindedir. Ekonomik ve sosyal anlamda cinsiyete dayalı eşitsizlikler başta olmak üzere olumsuzluklar demokrasi, suç, güvenlik ve mutluluk göstergeleri için de geçerlidir. Bununla birlikte özellikle son dönemlerde sosyal güvenlik, sosyal konut, sivil toplum kurumları, sosyal hizmet yardım ve harcamaları yönünden olumlu gelişmeler de görülmektedir. Sonuç olarak Türkiye, refah toplumu yolunda gelişme ve ilerleme isteğini sürdürmesine rağmen henüz refah ülkelerinin ulaştığı seviyeye çeşitli alanlarda ulaşamamıştır. Anahtar Kelimler: Refah Toplumu, Refah Devleti, Sosyal Adalet, Sosyal Güvenlik, Fırsat Eşitliği, Gelir Dağılımı, Türkiye.
Özet (Çeviri)
In this study, an analysis of Turkey in terms of welfare society is carried out. The research which is done by way of varied indicants, including welfare discrepancy between Turkey and developed and developing countries, also includes a comparative analysis on Turkey. According to the research results, when compared to welfare countries, income per capita in Turkey is notably low. In addition to this, income distribution and inequality are apparent and high income gap continues. In Turkey which the relative poverty rates are also high, weight of indirect taxes in the tax system indicates the no equitable tax structure. In other words, in Turkey, instead of income, profits and earnings, the expenses are taxed. Inflation rate is still high even though it is one-digit. The share-out of education and health spending among both the Household consumption expenditure and the Gross Domestic Product, is notably low. In terms of employment and labor, a structure with poor human capital equipment, exists and productivity, production and income levels are negatively affected. In Turkey where the share-out of R&D expenses within Gross Domestic Product is low, electricity consumption is also at the behind of welfare countries. With gender inequalities, in the economic and social context, being in the first place, negations are also valid for democracy, crime, safety and well-being indicators. At the same time, especially lately, in the aspects of social security, social housing, civil society organizations, social services help and expenses, positive developments are also seen. As a result, despite the ambition to continue developing and progressing in the manner of welfare society, Turkey is not at the same level that welfare countries have reached in some fields yet.