Aksu dergisi üzerinde bir inceleme
A study on Aksu magazine
  1. Tez No: 449628
  2. Yazar: HİLAL ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATEM TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: The Giresun Community Centre, Magazine, Literature
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Halkevleri, Cumhuriyet tarihinin önemli birer halk eğitim kurumudur. Bu kurumlar, Atatürk ilkelerini halka öğretmek, ekonomik, siyasî, sosyal ve kültürel açıdan halkı eğitmek için kurulmuştur. Halkevi dergileri bu eğitim faaliyetinin önemli bir parçasını oluşturur. Giresun Halkevi dergisi olan Aksu da bunlardan biridir. Aksu dergisinin ilk sayısı Eylül 1933, son sayısı Mayıs 1950'de çıkmıştır. Dergi, toplam 59 (58+ Yeni seri 1) yayınlanmıştır. Dergide Giresun Halkevi'nin faaliyetleri, siyasî ve tarihî yazılar, ekonomi, ticaret ve tarımla ilgili yazılar, dil, edebiyat ve sanat yazıları, halk bilimi yazıları, söylev metinleri, konferans metinleri, şiirler, hikâyeler gibi edebî türler ve tercümeler yer alır. Bu çalışmada, Aksu dergisinin yayın süreci, şekil özellikleri, kimlik bilgileri, yayın politikası, yazar kadrosu ve edebî faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir. Dergideki bütün yazıların açıklamalı dizini yapılmıştır. Bu yazılar, sayılarına, yazar adına, tür ve konularına, göre ayrılmıştır. Aksu'nun, yerel bir halkevi dergisi olarak edebî ve kültürel faaliyetlere önem verdiği görülmüştür. Anahtar Kelime: Giresun Halkevi, Aksu, Edebiyat.
Özet (Çeviri)
Community centres have, within the history of the Turkish Republic, been important houses of public education. These institutions were established to economically, politically, socially and culturally educate Turkish society in the footsteps of Ataturk's principles. Community centre magazines have played a pinnacle role in this process of education. The Giresun Community Centres's Aksu (English, White Water) was one of many such magazines. Aksu's first publication was issued in September of 1933, its final publication in May of 1950. A total of some 59 (58, plus one new series) issues of the magazine were published. The magazine published the community centre's activities and articles spanning politics, history, economics, trade, agriculture, language, literature, art, and folklore, as well as speeches, conference material, literary works (poems, short stories, etc), and translations. This study takes an overall look at Aksu's published lifespan including its overall form, credentials, publishing politics, writers, and literary activities. A comprehensive bibliographic index of the magazine's writings was compiled. These writings were categorized by issue, author name, type, and subject. Aksu (at a glance) gave, as a local community centre magazine, importance to literary and cultural activities.