Milli Kütüphane 06 MİL YZ A 949 numarali Şiir Mecmuası [İnceleme-metin–mecmualarin sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi]
A Poem Mecmua registered as '06 MİL YZ A 949'in National Library [Review – text – classification according to systematical classified project of poem mecmua's (MESTAP)]
- Tez No: 730261
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, şiir, MESTAP, Mecmua-i Eş'âr
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Klâsik Türk Edebiyatı tarihinin asıl kaynakları için yardımcı kaynak mahiyetinde olan mecmualar birçok şiiri içinde barındırır. Bir şairin çağdaşı olan veya daha önceki yüzyıllarda yaşamış şairlerin meşhur şiirlerine yapılan nazîreler de bu şiir defterlerinde bulunur. Antoloji mahiyetinde olan mecmualar, o devrin zevk anlayışını, şairlerin düşünce yapılarını, topluma, sanata, tarihî vak'alara bakış açılarını göstermesi bakımından son derece önemlidir. Bir başka yönüyle şiir mecmuaları kendi dîvânlarını oluşturamayan veya günümüze ulaşana kadar geçirdiği tarihî seyir içerisinde muntazam muhafaza edilemediğinden dîvânları kaybolan şairler için de tek kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda Ankara Millî Kütüphanede yer alan 06 Mil Yz A 949 numaralı“Mecmua-i Eş'âr”adıyla kayıtlı şiir mecmuası, yeni şairler ve şiirler gibi yeni bilgiler edinmek gayretiyle incelenmiştir. Mevcut mecmuanın kimin tarafından ve hangi tarihte yazıldığına dair bilgi edinilememiştir. Yer yer Farsça şiirleri de bünyesinde barındıran mecmuada yalnız Türkçe şiirler üzerine çalışılmış, son aşamada da bu şiirler MESTAP'a göre tasnif edilip tabloya aktarılmıştır. Tezimizde ilk etapta kısaca mecmuanın tanımı yapılarak mecmua türünün genel özellikleri, mecmuaların sınıflandırılmasından bahsedilmiştir. I. Bölüm başlığında verilen bu bilgilerden sonra II. Bölümde Mecmua-i Eş'âr'ın nüsha tavsîfi, nazım şekilleri, kullanılan vezinler, nazîre şiir tablosu, vb. gibi başlıklar oluşturularak araştırma/inceleme sonuçları somutlaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Journals, which are auxiliary sources for the main sources of the history of Classical Turkish Literature, contain many poems. Nazîres to the famous poems of poets who are contemporary of a poet or lived in previous centuries are also found in these poetry notebooks. The magazines, which are anthologies, are extremely important in terms of showing the taste understanding of that period, the mentality of the poets, their perspectives on society, art and historical events. On the other hand, poetry journals appear as the only source for poets who could not create their own divans or whose divans were lost due to the fact that they could not be preserved properly in the historical course they went through until today. In our study, the poetry journal registered with the name of“Mecmua-i Eş'âr”with the number 06 Mil Yz A 949 in the Ankara National Library was examined in an effort to acquire new information such as new poets and poems. It is not possible to obtain information about who wrote the current journal and on what date. In the magazine, which includes Persian poems from time to time, only Turkish poems were studied, and at the last stage, these poems were classified according to MESTAP and transferred to the table