Veri zarflama analizi ile imalat sanayi sektörünün finansal performans etkinliğinin ölçülmesi: Borsa İstanbul'da bir araştırma
Measurement of financial performance efficiency in manufacturing sector with data envelopment analysis: An empiricial study on the İstanbul Stock Exchange
- Tez No: 449662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, İmalat Sanayi Sektörü, Veri Zarflama Analizi, Efficiency, Manufacturing Industry Sector, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Günümüzde rekabet ve piyasa koşullarındaki belirsizliklerden dolayı işletmelerin hayatta kalmak için minimum girdilerle maksimum çıktılar elde etmeleri gerekmektedir. Başka bir deyişle, işletmelerin hayatta kalmak için kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmaları gerekir. İşletmelerin etkin olup olmadığı ile ilgili yapılan etkinlik çalışmaları anlamlı sonuçlar vermesi nedeniyle sıklıkla ele alınmaktadır. Bu sebeple, bu araştırmada 2010 ile 2014 yılları arasında Borsa İstanbul'da işlem gören imalat sanayi sektöründe alt sektörler ve alt sektördeki şirketlerin finansal performans etkinliği ölçülmüştür. Araştırmada sektörlerin ve sektörlerdeki şirketlerin kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek için parametrik olmayan yöntemlerden veri zarflama analizi yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, bu araştırmada veri zarflama analizini yapmak için kullanılan girdi ve çıktı değişkenleri şirketlerin mali tablolarından yararlanılarak elde edilmiştir. Yapılan 5 yıllık etkinlik analizi sonucunda imalat sanayi sektöründe etkin olan ve etkin olmayan şirketler tespit edilmiş ve ayrıca etkin olmayan şirketler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, businesses due to the uncertainty in the competition and market conditions are required to obtain maximum outputs with minimum inputs to survive. In other words, businesses must use their resources effectively to survive. The studies of efficiency carried out concerning whether businesses are effective are dealt with frequently because they give meaningful results. Therefore, in this thesis it was measured financial performance efficiency of sub-sectors and companies in sub-sectors in the manufacturing industry sector traded in Istanbul Stock Exchange between 2010 and 2014 years. In this, data envelopment analysis method as a non-parametric method was used to identify whether resources of sectors and companies in sectors were used effectively and productively. Additionally, the input and output variables those were used in the data envelopment analysis were obtained from by being utilized in the companies' financial statements. As a result of 2010-2014 period's efficiency analysis, it was determined efficient and inefficient companies in manufacturing industry and additionally suggestions were implemented to inefficient companies.