Lider-üye etkileşimi ve yukarıya doğru etkileme taktikleri ilişkisi
Relationsship betwen upward influence tactics and leader-member interaction
  1. Tez No: 449717
  2. Yazar: AYTAÇ TOPTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNÜ KAPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Lider-Üye Etkileşim, Yukarıya Başvurma, EtkilemeTaktikleri, Politik Davranışlar, Örgütsel Politika, Leader, Leader-member Interaction, Consulting to Superiors, Influence Strategies, Political Behaviors and Organizational Politics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışanların lider-üyeyi etkilemeye dönük izledikleri yukarıya doğru etkileme taktikleri ile lider-üye ve çalışanların etkileşim kalitesi ilişkisi, iş performansını etkileyen önemli bir sorundur.Liderlik ve lider-üye etkileşimi üzerine yapılan bütün çalışmalarda farklı ve benzer ilişkiler ortaya konulmuştur. Oysaki lider-üye etkileşimi lider ile astları arasında etkileme taktikleri ve yukarı doğru etkilenme taktikleri ilişkisi fazla çalışılan konulardan birisi değildir.Bu çalışmada lider-üye etkileşimi ve yukarı doğru etkilenme taktikleri ilişkisi; koalisyon, çıkar değişimi, göze girme, yukarı başvurma, rasyonellik, meydan okuma kalitesinin bireysel ve lider üye üzerindeki etkileri ve astların bu taktikleri ne sıklıkla kullandıkları incelenmiştir.Yapılan bu çalışmada, bağımlı değişken olarak; Lider-üye etkileşimi, Bağımsız değişken olarak ise, koalisyon, çıkar değişimi, göze girme, yukarı başvurma, rasyonellik, meydan okuma kalite düzeyleri dikkate alınmıştır.Çalışmada, araştırma merkezi olarak Türk turizminin önemli merkezlerinden olan Antalya ilindeki dört tane beş yıldızlı otel seçilmiştir. Bu çalışma, 2011 yılı Haziran-Eylül ayları arasında yürütülmüş ve araştırma kapsamında bu dönemde beş yıldızlı otellerde farklı departmanlarda görevli olan iki yüz personel yer almıştır. Araştırma için gerekli olan veriler anket formu yolu ile elde edilmiştir. Otellerin farklı departmanlarında çalışan personelin lider üye etkileşimi ve yukarı doğru etkileme taktikleri sonuçları arasındaki ilişki incelenmiş ve bu ilişkinin çalışan personelin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi hedeflenmiştir.Anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler, SPSS 16,0 paket programı kullanılarak elde edilmiştir. 30 soru ve 7 demografik faktörden oluşan ankette verilerin niteliğine göre gerekli görülen yerlerde ortak yöntem varyansı analizi, faktör analizi, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The strategies that personnel use to affect leading-members and the quality of the interaction between personnel and leading members along with their relationships are some the important factors determining work performance.All those studies on leadership and the interaction between a leader and members revealed both different and similar relationships. However, the relationship between the downward and upward strategies, which were used by leaders and workers respectively, has been rarely examined.This study aimed to determine the effects of the interactions between leader and members, upward strategies to influence leaders, coalition, exchange of interests, insinuating, consulting to superiors, rationality, and the quality of challenge on the quality of the relationship between leader and members, and how often the members use these strategies.While the interaction between leader and member was dependent variable, coalition, exchange of interests, insinuating, consulting to superiors, rationality, and the quality of challenge were independent variables in this study.Four five-star hotels in Antalya, which is one of most important tourism centers in Turkey, participated in the study. 200 personnel working at different positions in these four hotels participated in this research which was conducted from June to September in 2011. The data was collected via survey method. The correlation between the interactions of leader and members and the results of the upward strategies to influence leaders was examined. Moreover, whether this interaction differs according to demographical features of the members or not was examined in this research.SSPS 16.0 was used to analyze the data. According to the type of data, which consists of 30 questions with 7 demographical features, common method variance, factor analysis, descriptive statistics, and correlation and regression analysis were used in the study.