Lider-üye etkileşimi ve olumsuz iç-grup/dış-grup etkileşimleri: Ego ağlarının analizi üzerine bir çalışma
Leader-member exchange and negative in-group/out-group interactions: A study of ego network analysis
  1. Tez No: 555288
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ CENK SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağ, Örgütsel Özdeşleşme, Social Network, Organizational Identification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı; aktörün içinde bulunduğu sosyal ağda diğer aktörlerle geliştirdiği olumlu, olumsuz ve danışma ilişkilerinin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmanın verileri Ankara ilinde bulunan bir kamu kurumunun çalışanlarından toplanmıştır. Aktörlerin diğer aktörlerle etkileşimlerini belirlemek maksadıyla Sosyal Ağ Ölçeği ile toplanan veriler sosyal ağ analizine tabi tutulmuştur. Aktörlerin örgütsel özdeşleşme seviyelerinin belirlenmesi maksadıyla ise Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği kullanılmıştır. Sosyal ağ analizi ile elde edilen veriler örgütsel özdeşleşme verileri ile regresyon analizine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak, örgütsel özdeşleşme seviyesi üzerinde; aktörlerin geliştirdiği olumlu ilişki ve danışma ilişkisi seviyesinin olumlu ve anlamlı etkisinin olduğu, olumsuz ilişkilerin ise anlamlı etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of an actor's positive, negative and consulting relations with other actors in a social network on organizational identification. The data were collected from the employees of a public institution in Ankara. The data collected with the Social Network Scale were analyzed by social network analysis to determine the interactions of the actors with other actors. Organizational Identification Scale was used to determine the levels of organizational identification of the actors, The data obtained by the social network analysis were subjected to regression analysis with organizational identification data. As a result, it was determined that; the level of positive relationship and consulting relationship developed by the actors had a positive and significant effect but negative relations did not have a significant effect on the level of organizational identification.