Sınıf öğretmenlerinin engellilerde beden eğitimi ve spor dersinini etkileyen sorunlara ilişkin görüşlerinin incelenmesi: Kars ili örneği
Investigating classroom teachers? opinions on the problems affecting physical education and sport lessons of disabled people: The case of Kars
  1. Tez No: 449759
  2. Yazar: PERVİN TOPTAŞ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İKRAM ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, beden eğitimi ve spor dersi, engelli öğrenciler, özel eğitim, Classroom teachers, physical education and sports lesson, students with disabilities, Special education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı; sınıf öğretmenlerinin engellilerde beden eğitimi ve spor dersini etkileyen sorunlara ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Öğretmen görüşleri dikkate alınarak, programdan, öğretmenden, araç- gereç ve fiziki koşullardan, okul yönetiminden, engelli öğrencilerin kaynaştırılmasından, hizmet öncesi eğitiminde karşılaşılan sorunlar saptanmış, sorunları gidermek amacıyla öğretmenlerin ne gibi çözüm yolları önerdiği açıklanmıştır. Bu araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmada kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2011-2012 eğitim öğretim yılında Kars il merkezinde görev yapan sınıfında engelli öğrenci bulunan sınıf öğretmenleri (n=99) oluşturmuştur. Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin engellilerde beden eğitimi ile ilgili görüş ve önerilerinin derinlemesine betimlenmesi için elli beş sorunun yer aldığı anket kullanılmıştır. Veri toplama aracının geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmış; iç tutarlılık katsayısı .86 olarak hesaplanmıştır.Sonuç olarak, öğretmenlerin görüşüne göre, programdaki kazanımların açık ve anlaşılır olduğu, engellilerde beden eğitimi ve spor konu alanını kapsadığı belirlenirken, engelli çocukların ihtiyaçlarını karşılamadığı, topluma uyumunu kolaylaştırmadığı, engelli öğrencilerin engelleri ve yetenekleri doğrultusunda hazırlayamadığı, yeteneklerine göre spor branşlarını belirlemedikleri, derslerin engel ve yetenek seviyesine göre işlenmediği uygun eğitimsel uygulamaları içermediği, çocukların motor becerilerini geliştirmediği sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin hizmet içi kurs ve seminerlere katılmadıkları, sportif beklentiler oluşturamadıkları belirlenirken, engellilerde beden eğitimi ve spor ders programdaki gelişmeleri izlediği, engelli öğrencilerle güven verici ilişkiler kurdukları, ilgili uzmanlarla işbirliği yaptıkları, engelli öğrencilerini geliştirdikleri, engelliler ile ilgili planlama yaptıkları, araç-gereç hazırladıkları, eğitsel oyunlara yer verdikleri, rehberlik yaptıkları, kendilerini yeterli gördükleri sonucuna ulaşılmıştır.Aynı zamanda, öğretmenler spor salonlarının, spor alanlarının, okul bahçelerinin ve araç-gereçlerin yeterli olmadığı, alt yapıyı yeterli bulmadıkları belirlenmiştir. Diğer taraftan, okul yönetimi engelli öğrenciler için okul bahçesini ve spor salonlarını hazırlamadıkları, sportif etkinlikler düzenlemedikleri, çocukların beden eğitimi ve spor dersi yerine başka derslere katılımını destekledikleri, çocukların ders dışında spor yapacakları önlemleri almadıkları belirlenirken, fiziksel aktivite konusunda öğretmenlerle işbirliği yaptıkları, ailelerle bilgi alış-verişinde bulundukları, kaynaştırma eğitimini destekledikleri, öğretmenlerin engelliler ile ilgili hizmet içi eğitime katılımını destekledikleri sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin okullarında kaynaştırma eğitiminin verimli biçimde uygulanmadığı, normal öğrencilerin engelli öğrencilere karşı tutumlarının olumlu olduğu, engelli öğrencilerin beden eğitimi ve spor derslerinde problem yaşadığı, fiziki koşulların yeterli olmadığı, zorlandıkları, birden fazla engelin olmasının problemlere neden olduğu ve öğretmenlerin kendilerini yeterli buldukları belirlenmiştir. Sınıf öğretmenleri mezun oldukları fakültelerinde engellilerde beden eğitimi ve spor konusunda aldıkları derslerin yeterli olmadığını, lisans programı içerisinde daha fazla yer verilmediğini bu dersin yeteri kadar önemsenmediğini ve dersin süresinin yeterli olmadığını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study was to investigate class teacher? opinions on the problems affecting physical education and sport lessons of disabled. Given the views of teachers, problems based on curriculum, teachers, equipment and physical conditions, school administration and integration of students with disabilities and encountered in preservice education were determined, and the suggestions of teachers for these problems were explained. This study was organized as a descriptive and serway model. The population of the research consisted of classroom teachers serving in the city center of Kars Province and having students with disabilities in their classrooms in 2011-2012 education period. Fifty fife questions were directed to classroom teachers in order to profoundly define their views and suggestions about physical education for people with disabilities (n=99). In this study a questionnaire having 55 guestions were used to find out the point of views of teachers in details about physical education for disabled students. The validity and credibility analysis of the questionnaire was studied on and the iner consistency cofficient was accounted as 86.As a result, it was determined that the acquisitions with the help of curriculum were clear and comprehensible, covered the physical education for people with disabilities and its subject area, however did not fulfill the requirements of students, did not facilitate their integration to society, were not prepared in line with their skills, did not determine the sport branches according to their skills; and lessons were not taught according to the levels of disability or skills, did not included appropriate educational implementations, and did not develop motor skills of children. According to the teachers? point of views, while it was found out that the teachers didn?t attending-service courses, they didn?t organize expectations about sports but supported children to participate in other lessons instead of physical education and did not take necessary measurement for sports activities of children, on the other hand worked in cooperation with teachers about physical activities, exchanged information with parents, supported integration education, and supported the participation of teachers in in-service training about students with disabilities.At the same time, the teachers explained that the sports halls, sports areas, school gardens, materials ann physical conditions were not much more enough. On the other hand ıt was understood that while the school management didn?t prepare the schhol garden and sport halls, didn?t plan sportive activities, support the students to participate in other lessons instead of physical education, didn?t get ready some important precautions fort he students to attend and participate in physical activities, The findings of the study included the facts that integration education were not provided in the schools of the teachers, normal students had positive attitudes towards disabled students, students with disabilities had problems and difficulties in physical education and sports lessons, physical conditions were insufficient, the presence of more than one obstacles caused problems and teachers evaluated themselves as adequate. In this study it was found out that classroom teachers had taken inadequate lessons regarding physical education and sports for disabled people in the faculty they graduated from; these lessons were not placed in undergraduate curriculum and were not given enough importance, and the course time were inadequate.