Ulaştırma modelleri ve karayollarında bir uygulama
Transport models and an aplicaton on highways company
  1. Tez No: 449773
  2. Yazar: AZER DOĞUŞ SÖMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİT YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaştırma modeli, Ulaştırma Modelinin Uzantıları, Seyyar Satıcı Problemi, Transport model, extensions of transport model, peddler problem
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ulaştırma modelleri, karmaşık dağıtım ağlarına kendine özgü algoritmalarıyla ulaşım planı sunarak çözüm yaratmakta ve bu dağıtımın mümkün olan en düşük maliyetle gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada ulaştırma modellerinden yararlanılarak, Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü'nden bağlı şubelere yapılacak olan malzeme sevkiyatında oluşabilecek en az maliyet hesaplanmıştır.Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; ulaştırma modelleri, ulaştırma problemlerinde karşılaşılan özel durumlar ve ulaştırma modellerinin uzantıları konularına değinilmiştir.İkinci bölümde ise; karayolu ulaştırmasında maliyetler açıklanarak, Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 9 adet şubeye yapılan dağıtımın, maliyeti en aza indirecek şekilde hesaplanması yapılmıştır. Dağıtım yapılırken dağıtıma çıkan aracın en az maliyete sahip olan güzergâhı izlemesi istenmektedir. Bu nedenle izlenecek güzergâh seyyar satıcı metodu kullanılarak belirlenmiştir.Seyyar satıcı problemi kullanarak yapılan güzergâh optimizasyonunda, en yakın yaklaşım yöntemi tekniği kullanılarak mesafe maliyet olarak düşünülmüştür. En kısa mesafeyi veren rotanın bulunmasına çalışılmıştır ve önerilen güzergâh planına göre yapılacak yük taşımacılığında ortaya çıkacak muhtemel toplam maliyet hesaplaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The transport models are offering remedies by presenting a transport plan with specific algorithms to complicated distribution and ensure that this distribution is realized at the lowest cost possible. In this study, using transport models the computation of the distribution, pertaining to 12nd district office of the Highways general directorate, so to lower the cost to best possible level is made, by disclosing the costs in the road transport.The study is composed of two parts. The subjects of transport models, special cases confronted in transport models and the extensions of transport models are discussed in the first chapter.As for the second chapter, the computation of the distribution, carried out onto 9 branches, pertaining to 12nd district office of the Highways general directorate, so to lower the cost to best possible level is made, by disclosing the costs in the road transport. That the vehicle introduced into the distribution follows the route having the lowest cost is desired while performing the distribution. Therefore, the route to be followed is determined by utilizing the peddler method.The distance is considered as cost, by resorting to closest approach method technique in the routing optimization, performed by using peddler problem. It is endeavored to find out the route providing the shortest distance and the probable overall cost calculation to ensue in the freight hauling to be realized according to the proposed routing plan is carried out.