Tükenmişliğin örgüte bağlılık ve işten ayrılma niyetine etkisi: Gümrük çalışanları üzerinde bir araştırma
Burnout levels and organizational commitment of the customs staff and it's effect on their intention to leave the job
  1. Tez No: 449780
  2. Yazar: SÜLEYMAN YALAVAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEBAHATTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Gümrük Çalışanları, işten ayrılma niyeti, örgütsel bağlılık
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı; Ülkemiz sınır kapılarında görev yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Mensubu personelinin tükenmişlik düzeyini ölçmek ve tükenmişlik, örgüte bağlılık ve işten ayrılma niyeti ilişkilerini analiz etmektir. Ayrıca doğu ve batı illerindeki sınır kapıları çalışanlarının tükenmişlik düzeyleri, işten ayrılma niyetleri ve örgüte bağlılık düzeyleri karşılaştırılmasını yapmaktır.Araştırmanın önemi; Ülkemiz Gümrük çalışanları, müşterileriyle (ithalatçılar, ihracatçılar, müşavirler, nakliye sürücüleri, yolcular, turistler vb) sürekli olarak yüz yüze iletişim halinde olmasından dolayı tükenmişlik problemi yaşayabilmekte ve çalışma hayatı olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Bu itibarla Gümrük personelinin çalışma hayatını olumsuz yönde etkileyen bu değişkenin nedenlerinin ve sonuçlarının incelenmesi önem arz etmektedir.Araştırmanın yöntemi; neden sonuç ilişkisine dayalıdır ve ampirik şekilde tasarlanmıştır. Araştırmada veriler anket yöntemi ile toplanmış; örnekleme için kolayda örnekleme yöntemi seçilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye Gümrük kapılarında çalışan personel oluşturmaktadır. Araştırmada Aracı (Mediator) ve Biçimleyici (Moterator) modeller test edilecektir. Baron ve Kenny (1986) tarafından önerilen yöntem kullanılacaktır. Veriler SPSS 16.0. programında enformasyona dönüştürülecektir. Araştırmada kullanılacak analizler t testi, korelasyon ve regresyon analizidir.Bulgular; 217 kişinin katıldığı anketten elde edilen veriler incelendikten sonra eksik doldurulduğu tespit edilen ve ayrıca örgütsel değişkenlerin ortalamaları alındıktan sonra yapılan uç değer analizi dolayısıyla bazı anketler çıkarılmış ve 190 gözlem üzerinden analizler yapılmıştır. Bununla birlikte tükenmişlik puanları Kişisel Başarı Hissi soruları ters kodlanarak hesaplanmış ve düşük kişisel başarı şeklinde isimlendirilmiştir. Örgüte bağlılık değişkeni ise araştırma hipotezleri doğrultusunda tek boyut olarak analizlere sokulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to measure the burn out level of the Turkish Custom and the Ministry of trade staff who work in the border gates, to find out the adherence to organization and to find out the relation between the burn out level and the tendency to resign. Also in this research the comparison of the workers who work in the eastern and wester border gates and the comparison of their burn out level, dependency to the establishment and the tendency to resign.The importance of this research; The custom officers in Turkey can have burn out problems as they are all the time have face to face relations with their customers (exporters, importers, tourists, truck drivers, passengers etc..) so this may effect the working atmosphere negatively. So it is so important to examine the variables that effect the custom officers' working conditions negatively and also their results should be examined.The method of the research; it is depended on the reason result relation and it is prepared in the emprical technique. The data was collected with the help of the questioners and for sampling the technique of easy sampling was chosen. The horizon of the research was formed by the officers who work in the border gates of Turkey. In the research the mediators and moterators will be tested. The technique which was suggested by Baron and Kenny (1986) will be used. The dates will be transformed into information in SPSS 16.0 programme. The analyses which will be used in the research are; T-test, correlation and regression.The findings; after examing the datas of the questioners in which 217 people joined, some of the questioners were eliminated as they were not fully filled and some of them also eliminated after three assessment analysis after the average of the organizational variables was taken. as a result the analysis was carried out over 190 observations. Beside this, the burn out points were counted by asking the personal success questions were asked in the reverse codes and it was named as the low personal success. The dependency of the organization variable was added into the analysis as a single dimension in accordance with the research hypothesis.Key words; burn out, the custom officers, the intend to resign, organizational adherence.