Kadın mahkûmlarda psikopati ile suç tekrarı ve suç tipi (Şiddet içeren – şiddet içermeyen) arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between psychopathy, recidivism and crime features (Containing violence – nonviolence ) within women prisoners
- Tez No: 449881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI AKDAŞ MİTRANİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Mahkumlarda Psikopati, Mükerrer Suç, Psikososyal Değişkenler, Risk Faktörleri
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Araştırmada, kadın mahpuslarda suçla ilgili olabilecek değişkenler; sosyodemografik ve psikolojik faktörler incelenmiştir. Bununla birlikte kadınların suça karışmasıyla ilişkili olabilecek faktörler belirlenmeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada hükümlü kadınların çeşitli özellikleri hakkında bilgi toplayabilmek için araştırmacı ve tez danışmanı tarafından oluşturulan Sosyo- Demografik Özellikler ve Suıçla İlgili Özellikler Bilgi Formu ve psikopati düzeylerinin belirlenebilmesi için Levenson Psikopati Ölçeği (LSRP) kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Adana Karataş Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu, Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kocaeli Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu olmak üzere 5 farklı cezaevinden veri toplanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu oluşturan 304 kadın hükümlünün yaş aralığı 18-65, yaş ortalaması 35.81'dir (ss=10.37). Çalışmanın veri analizinde demografik değişkenler üzerinde frekans dağılımları ile betimleyici istatistikler yapılmıştır. Ortalama psikopati puanlarının diğer değişkenlere göre farklılıkları tek yönlü varyans analizi ANOVA, bağımsız örneklemler T-Testi, Pearson Korelasyon Katsayısı Testi ve Ki-Kare Testi ile incelenmiştir. Alınan sonuçlara göre, eğitim durumu, okul başarısı, gelir, sosyal çevre, büyüten, babanın ölümü değişkenleri birincil psikopati, ikincil psikopati ve total psikopati puanları ile anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Mala yönelik suç işleyenlerde mükerrer suç oranının şahsa yönelik suç işleyenlerden fazla olduğu ve şahsa yönelik suç işleyenlerin ilk suç yaşının mala yönelik suç işleyenlerin ilk suç yaşından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Alanda psikopati ve suç ilişkisine dair bilgiler genellikle erkek mahkumlardan gelen verilere dayanmakta olduğundan; araştırmamızın suç özellikleri, mükerrer suç ve psikopati ilişkisine dair kadınlarla ilgili sınırlı bilgiye sağladığı katkı, güncel literatür bağlamında tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the variables related with offences of women prisoners, sociodemographic and psychological factors are examined. Besides, the factors connected with getting involved in crime are tried to be determinated and evaluated. In order to collect data on various features of women prisoners, two forms are developed by the researcher, namely Socio-demeographics Form and Crime Information Form. Additionaly, Levenson Psychopathy Scale (LPS) is used to assess psychopathy level.The data are collected from five distinct correctional facilities for women, which are Ankara Women high-security Prison, Adana Karataş Women high-security Prison, Denizli Bozkurt Women low-security Prison, Gebze Women high-security Prison and Kocaeli Women low-security Prison. The sample group consisted of 304 women with an age range of 18 and 65. Mean participant age was 35.81 (SS=10.37). Frequency distributions and descriptive statistics were examined on demographic variables. Mean psychopathy scores were analyzed by one-way ANOVA, independent t-test, Pearson correlations and chi-square. Results indicated that educational status, school performance, income, social environment, death of father demonstrated significant relations on primary psychopathy, secondary psychopathy and total psychopathy scores. According to study, recidivism rates higher between acquisitive crimes than containing violence crimes (e.g. crime against person). The age of first offense of those committing crime aganist person is higher than the age of first offense of people who committed serious acquisitive crimes. Generally, great majority of information about the relationship between psychopathy and crime comes from men prisoners' data. This research's contribution to the limited information about the relationship among crime features, repeating crime and psychopathy on women will be discussed within the context of current literature. Keywords : psychopathy on women prisoners, recidivism, psychosocial varibles, risk factors