Bankacılıkta sermaye ve risk: HSCB Bank A. Ş. sermaye ve riski örneği
Capital and risk in banking
  1. Tez No: 449882
  2. Yazar: ŞEFİKA BEYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN GÜNGÖR TANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Bankaların Sermayesi, Kredi Riski, Banking, Capital of Banks, Credit Risk
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bankalar üstlendikleri fonksiyonlara bağlı olarak ekonomide son derece önemli işlevlere sahiptir. Kredi, sermaye birikimini artıran bir faktördür. Girişimciler, yeni yatırımlar için kendi öz kaynakları yetmediğinde yabancı kaynağa başvurmaktadırlar. Ellerinde fon fazlası olan birimlerin, fon açığı olan birimlere fonları aktarmasına aracılık edip ekonomideki tasarruf hacmini arttırdıkları da sıkça rastlanan bir durumdur. Böylece tasarruf sahibi kazanırken, ekonomide yeni iş alanlarının açılmasını da mümkün kılar. Ülkelerde ekonomik kalkınmanın sağlanması açısından krediler vazgeçilmez finansal kaynaklardır. Kredilerin yanında taşıdığı riskler de ayrılmaz bir durumu ortaya sunmaktadır. Günümüzde bankacılık sistemlerinde, kredi riski kuşkusuz en önemli risk kaynağıdır. Bu nedenle kredi riskinin yönetimi, en önemli risk yönetim faaliyeti haline gelmiştir. Kredi risk yönetim sürecinde ilk adım, bankanın her an karşılaşabileceği riskleri tanımlamak ölçmek ve kredi risklerinden korunmak için yeni teknikler kullanmak zorundadır. Kredi riski yönetimi sürecinin amacı, etkin kredi portföy yönetimi oluşturmak, doğru fiyatlandırma yapmak ve risk-getiri dengesinin optimizasyonunu sağlamaktır. Bu çalışmada HSBC bankasının sermaye ve risk uygulamalarının incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Depending on the function they have undertaken, Banks have an extremely important role in economy. Credit, is a factor that increases the accumulation of capital. Entrepreneurs resort to foreign sources when their own resources are not enough for new investments. It is a frequent occurring to increase volume of savings while mediating fund transfer from units with excess funds to units with fund deficit. Thus, while owner of the savings is gaining there is also a possibility for new job opportunities. Credits are indispensable financial resources for ensuring economic developments of countries. Risks in credits, offers an inseparable situation. In today's banking system, the credit risk is undoubtedly the most important source of risk. Therefore, credit risk management has become the most important risk management activity. The first step in the process of credit risk management is to identify and measure the risks banks may face at any moment and using new techniques to protect themselves from risks. The goal of credit is management processes is to create an effective loan portfolio management, implement accurate pricing and optimize the risk-return balance. In this study, it is aimed to investigate the application of capital and risk of HSBC bank.