Örgütlü suçlarda yargılama sistemi
Criminal procedural system regarding organized crime
  1. Tez No: 449898
  2. Yazar: FULYA EROĞLU ERMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÖKSAL BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütlü suçlar, ceza muhakemesi, mahkeme teşkilatı, istihbarat, delilelde etme yöntemleri, Organized crime, criminal procedure, procedural system, courts, intelligence services, evidence gathering methods
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
Tezimizin amacı, örgütlü suçlar bakımından uygulama alanı bulan istisnai yargılama sistemini ortaya koyarak, bunların ceza muhakemesi hukukunda kabulünün yerinde olup olmadığını tespit edebilmektir. Bu amaç doğrultusunda tezde, tarihsel gelişim ve karşılaştırmalı hukuk ışığında, mevcut mevzuat hükümleri ve bu hükümlerde gerçekleştirilmiş olan değişiklikler incelenerek, örgütlü suçlara özgü istisnai bir yargılama sisteminin gerekliliği sorgulanmıştır. Tezde“örgütlü suç”konusunu yalnızca bu suçlara özgü yargılama sistemi açısından ele alınmış olup, tezin bölümleri de ceza muhakemesi aşamaları göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Bu bakımdan ilk bölümü, ceza muhakemesine geçilmesinden önceki faaliyet alanları oluşturmakta olup, ikinci bölüm ceza muhakemesinin soruşturma aşamasına ayrılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, örgütlü suçların kovuşturulmasında görev yapan mahkemeler, tarihsel gelişim ışığında ele alınmıştır. Çalışmada yapılan inceleme sırasında, doktrinde yer alan görüşlerden, Türk hukukunda ve yabancı hukukta görev yapan yargı mercilerinin kararlarından, uluslararası sözleşme metinlerinden, mevzuat hükümlerinden, Meclis görüşmeleri ile tartışma tutanaklarından ve karşılaştırmalı hukuktan yararlanılmıştır. Bu çalışma sonucunda, örgütlü suçluluk bakımından uygulanan yargılama sistemi tarihsel gelişim içinde ortaya konulmuş ve mevcut sistemin olumlu ve olumsuz yönleri tespit edilmiştir. Tez içinde yer verilen tartışmalı konular bakımından, konuyla ilgili çeşitli görüşlere yer verilerek kişisel değerlendirmelerde bulunulmuştur. Tezde, ceza muhakemesi sisteminde, örgütlü suçlara özgü uygulanan yargılama sistemi ayrıntılı şekilde ele alınmış olup, ceza muhakemesi sistemlerinde belli başlı suçlara ilişkin istisnai yargılama yöntemlerinin kabulünün, insan hakları ve ceza muhakemesi hukuku ilkeleri ile bağdaşmaması nedeniyle kabul edilmemesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our dissertation is to explain the extraordinary procedural system regarding organized crime, and to assess whether its adoption is reasonable or not. In pursuit of this aim, present legislation and recent amendments have been analyzed in light of comparative law, and the necessity of an extaordinary procedural system specific for organized crime has been questioned. The dissertation only deals with the concept of“organized crime”with regard to its specific procedural system; thus, its sections were determined in accordance with the stages of criminal procedure. Accordingly, the first part of the dissertation comprises pre-investigative phases, while the second part concerns the investigation stage. The third and last part explores the courts in charge of the prosecution and trial of organized crime within a historical perspective. The method of research consists of the analysis of legal doctrine, jurisprudence of Turkish, foreign and international courts, international conventions, legislation, preparatory acts of the parliament, and legal comparison. The study at hand presents the procedural system regarding organized crime in historical perspective and determines positive and negative aspects of the present system. Regarding controversial topics within the dissertation, different points of view are presented and personal opinion of the author is explained. The thesis approaches the procedural system in organized crime in depth, and concludes that extraordinary procedural rules should not be adopted for specific offences because such rules do not comply with human rights standards or with principles of criminal procedure law.