Between Turkish Nationalism and Western civilization: Kemalist history textbooks in the 1930s
Türk Milliyetçiliğinin ve Batı medeniyetinin arasında: 1930'larda Kemalist tarih ders kitapları
- Tez No: 449919
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF HAKAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih Yazımı, Tarih Ders Kitapları, Erken Cumhuriyet Dönemi, Kemalizm, Türk Milliyetçiliği, Historiography, History Textbooks, Early Republican Era, Kemalism, Turkish Nationalism
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez 1930'lu yılların Türkiye'sinde basılan 'Tarih' adlı lise ders kitaplarında yer alan tarihsel anlatının ayrıntılı bir analizini içerir. Çalışmanın argümanı, ders kitaplarında yer alan anlatının aldığı biçimde hem ideolojik ve pragmatik etkenlerin hem de mevcut tarih yazımsal yaklaşımların belirleyici olduğudur. Pragmatik etkenler, Türkiye devletinin 1920 ve 1930'lu yıllardaki ulus inşası ve sekülerleşme/batılılaşma reformlarının desteklenmek istenmesinde yatmaktadır. İdeolojik etkenler ise erken cumhuriyet dönemindeki Kemalist elitlerin milliyetçi, pozitivist ve seküler dünya görüşünü yansıtmaktadır. Ders kitaplarındaki tarihsel anlatı aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında ortaya çıkan farklı tarih yazım yaklaşımlarının etkisini yansıtmaktadır. Tez üç ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm Türkiye devletinde 1920'li yıllarda yapılan ulus inşası ve batılılaşma/sekülerleşme reformlarını ve bu reformların ideolojik arka planını konu etmektedir. İkinci bölüm, yeni ulusal tarih yazımının ortaya çıkışı ve yerleştiği genel tarih yazımı çerçevesini konu etmektedir. Üçüncü bölüm ise incelenen ders kitaplarında yer verilen tarih anlatısının analizini içermektedir. Analiz ders kitaplarındaki tarih anlatısının şu parçalarına odaklanmıştır: Türk ulusunun karakteri, medeniyetin dünyaya yayılışında Türk ulusunun varsayılan rolü, İslam ve Orta Asya Türkleri'nin tarihi, ve Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a detailed analysis of the historical narrative contained in the 'Tarih' history textbooks used in the secondary schools of the Turkish Republic in the 1930s. It argues that the shape of this narrative was determined by pragmatic, ideological and historiographical factors. Pragmatically, it was intended to support the program of nation-building and secularizing/westernizing reform embarked on by the Turkish state in the 1920s and 1930s. Ideologically, it reflected the nationalist, positivist and secularist outlook of the early republican Kemalist elite. In historiographical terms, it was influenced by a variety of narratives regarding the history of the Turkish nation that had been developed in the final decades of the Ottoman Empire. The thesis is divided into three chapters. The first chapter provides an account of the Turkish state's twin programs of nation-building and westernizing/secularizing reform throughout the 1920s, and a discussion of the ideological background to these programs. The second chapter presents a brief account of the writing of the new national history, and places this history in its historiographical context. The third chapter contains an analysis of the history of the Turkish nation as presented in the history textbooks. Separate sections in this chapter focus on the textbook depiction of the origins and character of the Turkish nation, of the Turkish nation's supposed role in spreading civilization throughout the world, of the history of the Turks of Central Asia and of Islam, and of the history of the Ottoman Empire.