A comparative analysis on regulatory independence
Düzenleyici kurum bağımsızlığı üzerine karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 449933
  2. Yazar: ASLI UNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenleyici kurum bağımsızlığı, bağımsızlık ölçümü, bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlar, Regulatory independence, independent regulatory agencies, measurement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Düzenleyici kurumlar 1990'lardan beri pek çok orta gelirli ülkede benzer dış aktörlerin etkisi ve piyasa baskıları altında kurulmuş olmalarına rağmen, bu kurumların bağımsızlık düzeyleri ülkeler arası ve zaman içinde önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Bu tez, 36 orta gelirli ülkenin telekomünikasyon sektöründe düzenleyici kurum bağımsızlığını ölçerek ülkeler arası ve zaman içinde düzenleyici kurumların bağımsızlık derecesindeki farklılaşmanın nedenlerini araştırıyor. Bağımsızlık derecesindeki varyasyonun sebepleri olarak ekonomik, siyasi ve piyasa temelli göstergelere bakıyor. Ülkeler-arası yapılan analiz sonuçlarına göre, siyasal hak özgürlüğü, demokrasi düzeyi ve yatırım özgürlüğü kurum bağımsızlığı ile pozitif bir korelasyon gösterirken, sektördeki devlet mülkiyeti ve başkanlık sistemi bağımsızlığı olumsuz etkiliyor. Gelişmiş ekonomiler üzerine yapılan çalışmaların aksine, bu çalışma gelir düzeyinin düzenleyici bağımsızlık üzerinde bir etkisini bulmuyor. Zamansal analiz, 2006- 2015 yılları arasında dört ülkenin (Fas, Mısır, Tunus, Ürdün) telekomünikasyon sektöründeki düzenleyici kurum bağımsızlığı mekanizmalarına bakarak, literatürdeki fonksiyonel yaklaşımın varsayımlarının aksine, biçimsel bağımsızlığın da yıllar içinde değişebildiğini gösteriyor. Kurumların biçimsel bağımsızlık derecesi, siyasi ve ekonomik belirsizlikleri takiben, bütçe kontrolü, fiilen zayıflatma veya karar verme yetkisini elinden alma gibi yöntemlerle azaltılabiliyor. Hükümetlerin AB düzenleyici çerçevesine bağlılığı düzenleyici bağımsızlığı korumada rol oynuyor.
Özet (Çeviri)
Although regulatory agencies have been established in many middle-income countries under the influence of similar external actors as well as the market pressures since the 1990s, the levels of regulatory independence of these agencies vary considerably across countries and across time within the same countries. This research explores the variation in the degree of independence of regulatory agencies across countries and time by measuring regulatory independence in telecommunication sector of 36 middle income countries. It looks into economic, political and market-based indicators as explanatory factors of the variation in the degree of independence. Cross-national results indicate that the freedom in political rights, democracy level and investment freedom have a positive impact on the agency independence whereas state ownership in the sector and presidential form of government correlates with independence negatively. Contrary to studies on advanced economies, it does not find any statistically significant impact of income level, rule of law and number of veto players on regulatory independence. Cross-temporal analysis, looking at four countries' formal independence mechanisms from 2006 to 2016, demonstrates that formal independence cannot be preserved as once and for all. Following political and economic uncertainties, governments who were willing to delegate authority to independent regulators may undermine not only de facto, but also formal independence of agencies over time through means of budget control, dispossession of competences and autonomy loss in decision making.