Mad women of literature: Gender and narrative in Mine Söğüt's writings
Edebiyatın deli kadınları: Mine Söğüt yazınında toplumsal cinsiyet ve anlatı
  1. Tez No: 449934
  2. Yazar: BETÜL SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL IRZIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kadınlık, delilik, travma, sessizlik, edebiyat, Mine Söğüt, womanhood, madness, trauma, silence, literature, Mine Söğüt
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada edebiyatın delilik, travma ve kadınlık gibi dille ilişkisi sorunlu hale getirilmiş ve anlatılamaz kılınmış deneyimleri anlatmadaki rolü akılda tutularak, Mine Söğüt yazınında deli kadın karakterlerin kadınlığa ve deliliğe dair ürettiği anlamların tartışılması amaçlanmaktadır. Yapısal ve tematik düzeyde deliliğin incelikle işlendiği roman ve öykülerde, anlatım imkânı olmadığı varsayılan dil dışı deneyimlerin edebiyat ile aktarımına dair ihtimaller tartışmaya açılacaktır. Bu bağlamda, öncelikle delilik ve kadınlığın dille olan ilişkisi kısaca özetlendikten sonra, edebiyatın bu deneyimleri anlatmadaki rolü sorgulanacaktır. Mine Söğüt yazınındaki bitimsiz tekrarlar ve delirenlerin dil dışına çıkarak benimsedikleri farklı iletişim yöntemleri deliliğin edebi olarak aktarımına yönelik yöntemler olarak okunurken; bu metinlerde kadınlığın delilik ile anlatımının toplumsal cinsiyet rolleri açısından ne gibi anlamlar taşıyabileceği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to discuss the possible meanings produced by mad women characters in Mine Söğüt's literature, with keeping in mind the literature's exceptional position in narrating the experiences such as madness, trauma and womanhood which are located outside language and rendered unnarratable. In the stories and novels in which madness is elaborated on structural and thematic levels, the possibilities of narrating nonlinguistic experiences which are assumed to have no means of conveyance through literature will be questioned. In this regard, after a brief summary of the relation between madness and womanhood, literature's role in telling the stories of these experiences will be explored. When reading the perpetual repetitions and the nonlinguistic forms of communications adopted by Mine Söğüt's mad women as literary devices for narrating madness in literature; representation of womanhood through madness will be examined with regards to gender norms.