Eşlerin suçu affetmesi ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship between forgiving the offence of partners and life satisfaction
- Tez No: 449968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilikte Suç, Affetme, Yaşam doyumu, Marital offence, forgiveness, lifesatisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, eşlerindeki suçu affetmenin yaşam doyumu arasında ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın diğer bir amacı; bu iki değişkenin yaş, cinsiyet, evlilik yılı, anne-baba tutumları, algılanan gelir düzeyi, eğitim düzeyine göre anlamlı olarak farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmaya 320 evli birey katılmıştır. Çalışmaya katılanların 160'ı kadın ve 160'ı erkektir(katılımcılar birbirleriyle evli değildirler). Katılımcıların yaş ortalaması 38.40'dır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Evlilikte Suçu Affetme Ölçeği ve Yaşam Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Evlilikte Suçu Affetme Ölçeği 10 madde, Yaşam Doyum Ölçeği 5 maddeden oluşmaktadır. Veriler; Pearson Korelasyon Analizi, ANOVA ve t testi kullanılarak SPSS 11,5 programı ile analiz edilmiştir. Eşindeki suçu affetmek ile yaşam doyumu arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Buna bağlı olarak eşini affeden bireylerin yaşam doyumlarının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Evlikte suçu affetme ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, ebeveyn tutumları, algılanan gelir düzeyi ve evlilik yılı arasında ilişki tespit edilememiştir. Yaşam doyumu ile cinsiyet, yaş grupları ve ebeveyn tutumları arasında ilişki tespit edilemezken; eğitimin, algılanan gelir durumu ve evlilik süresinin aralarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırma sonuçları, elde edilen bulgular ışığında tartışılmış ve sonuçlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the marital offence-specific forgiveness and satisfaction with life. If there are sinificant differences between age,gender, duration of marriage,parents behaviour, income level,education level or not.320 married people attend to this study.The people who attend to this study,are consisted of 160 female and 160 male.(the participants aren't married with each other) The avarage age of participants is 38.40 In this study, personal information form,the marital offence-specific forgiveness scale and the satisfaction with life scale are used as data. The marital offence- specific forgiveness scale consist of ten items. The satisfaction with life scale consist of five items.Data are analysed by SPPS 11,5 programme which are made with Pearson Correlation Analysis, ANOVA and t-test. A s a result, this research is showed that there is a positive relationship between the marital offence-specific forgiveness and the satisfaction with life. In adition to this we can say that ıf a person who forgives her/his wife's/husband's offence, their satisfaction with life would be higher. There is no relationship between the marital offence-specific forgiveness and gender,age,education level, parents behaviour,income level,duration of marriage. Although there is no relationship between the satisfaction with life and gender,age group,parents behaviour; there are significant differences between education,income and duration of marriage. The results of the research are discussed about the point and suggestions related to the results are made.