Bilgisayar animasyonunda prosedürelizm: Bir medikal animasyon uygulaması
Proceduralism in computer animation: An application of medical animation
  1. Tez No: 449970
  2. Yazar: EMİN BAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. HİKMET SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Prosedüralizm, Medikal, Sahte rastlantısal, Rastlantı, Animation, Proceduralism, Medical, Pseudo-random, Random
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Animasyon Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak gelişen bilgisayar animasyon teknikleriyle günümüzde birçok alanda animasyon filmi üretmek mümkün hale gelmiştir. Bu alanlardan biri de medikal animasyon alanıdır. Özellikle mikro ölçekte elektron mikroskobu kullanılarak hareketsiz ve siyah-beyaz olarak belli belirsiz fotoğraflanabilen bu alan, bilgisayar animasyon yöntemleriyle detaylı bir şekilde oluşturularak hareketlendirilebilmektedir. Eğitimsiz bir göz ile bu mikro ölçekli alan incelendiğinde rastlantısal bir yapıda olduğu düşünülebilir. Ancak, burada meydana gelen olguların temelini kimya ve fizik kurallarının sonsuz tekrarlarının oluşturduğu bilinmektedir. Öte yandan, bilgisayarlar söz konusu olduğunda, rastlantı kavramının sınırlandırılmış olarak kullanıldığı görülür. Bilgisayarlar kesin verilerin hesaplanması üzerine çalıştıklarından, rastlantı kavramının yapay ve sınırlandırılmış olarak yaratılması gerekmektedir. Bu noktada, bahsedilen kaotik alanın bilgisayar ortamında tekrar üretimi ve kontrol edilmesi söz konusu olduğunda, prosedürel bilgisayar animasyon araçları bir gereklilik haline gelmektedir. Bu çalışmada rastlantı kavramı, bilimsel bir değer ve sanatsal bir bakış açısı olarak incelenmiştir. Ardından bilgisayar animasyonunda içerik üretmek için bu rastlantısal alanın sınırlandırılması ve kontrolü için prosedürel animasyon süreçleri araştırılmıştır. Çalışmanın uygulama filminde ise, prosedürel animasyon araçları kullanılarak beyin hücrelerinin birbirleri arasındaki iletişim mekanizması ve bu mekanizmanın genel olarak uyarıcı etkisinde ne şekilde işlediği konulu animasyon filmi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been possible today to make animation films in numerous fields by using computer animation techniques growing in parallel with technological developments. One of these fields is medical animation. Being suitable to be vaguely photographed in black and white and without any motion by using an electron microscope on the micro scale, this field can be animated by being elaborately produced by means of computer animation techniques. When analyzed this micro-scaled field with an uneducated eye, it may be considered that it's in a random structure. However, it is known that the infinite repetitions of chemistry and pyhsics laws are the basis of these cases. Moreover, it is evident that the concept of randomness is used limitedly when it comes to computers. Since their operating systems are programmed to calculate certain data, the concept of randomness requires to be built artificially and limitedly. At this point, the procedural computer animation tools become a necessity in terms of reproducing and controlling the mentioned chaotic field in a computer environment. The concept of randomness has been researched as both a scientific value and an artistic perspective in this study. Later, it has been analyzed the procedural animation processes in limiting and controlling this random space to produce content through computer animation. Futhermore, an animation film on the communication mechanism between neurons and on how this mechanism generally works in the presence of an stimulus has been produced by using the procedural animation tools in the application film of the study.