Dijital yerli ve göçmenlerin haber almada mobil internet kullanımı: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi örneği
Digital natives and immigrants use of mobile internet for access to news: Anadolu University Faculty of Communication Sciences example
- Tez No: 449988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ONURSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital yerli, Dijital göçmen, Bilgi toplumu, Mobil internet, Yeni, Digital natives, Digital immigrants, İnformation society, Mobile internet, New communication technologies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
1990 yılından itibaren bilgisayar ve internet teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bilgi toplumuna geçiş süreci de hız kazanmıştır. Bilgi toplumuna geçiş, beraberinde dijital teknolojileri kullanabilme noktasında dijital uçurumun (bölünmenin) oluşmasına neden olmuştur. Bu dijital uçurumun ortaya çıkardığı gruplardan biri, dijital teknolojinin içinde doğup büyümüş olan dijital yerliler iken, diğeri teknolojinin önemli bir gelişme olduğunu kabul eden; fakat bu teknolojik gelişmeleri benimseyememiş ya da benimsemeye çalışan dijital göçmenlerdir.“Dijital Yerli ve Göçmenlerin Haber Almada Mobil İnternet Kullanımı: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Örneği”adlı bu çalışmada, günümüzde bireyler tarafından yaygın bir şekilde kullanılan mobil internetin haber alma noktasında yaşanan farklılığı ortaya koymak için; dijital yerli olarak belirlenen öğrenciler ile dijital göçmen olarak belirlenen akademik ve idari çalışanların örneklem olarak seçildiği 264 katılımcıya anket uygulaması yapılmıştır. Anket uygulamasından önce 50 kişiye yapılan öntest çalışmasında araştırmanın güvenilirliğini ortaya koyan Cronbach Alfa değeri; haber ortamlarına yönelik olarak 0,76 iken, haber alma ve katılıma yönelik 0,91 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın neticesinde, bireylerin haberlere kolayca ulaşımını sağlayan mobil internet kullanımında dijital yerli ve dijital göçmen olarak belirlenen katılımcılar arasında dijital bölünmeye yönelik bir farklılığın yaşandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Transition to information society has accelerated since 1990 when the use of an the internet became widespread. However, this transition came with the digital divide, the ability or disability to use the digital Technologies, which resulted in the emergence of two groups: Digital natives, who were born into and have grown up with digital Technologies; and digital immigrants, who appreciate that technological developments are important, however cannot catch up with them. The purpose of the present research entitled as“Digital Natives and Immigrants Use of Mobile Internet for Access to News: The Case of Anadolu University Faculty of Communication Sciences”is to explore the differences of use of mobile internet to access news and the samples were categorized as the digital natives, i.e. the students of the faculty, and the digital immigrants, i.e. the academics and administrative staff of the faculty. 264 participants agreed to give feedback by answering questionnaires. Before the questionnaire, a pre-test with 50 participants was implement, and the Cronbach Alfa value, which evaluates the reliability of the research, was 0,76 for“the information media”, and 0,91 for“the access to information and participation”. The findings of the present research demonstrate that there is a difference, or a digital divide, between the digital native participant group and the digital immigrant participant group in the use of mobile internet for the access to information.