Yeniden üretim ve pazarlama: Tüketicilerin yeniden üretilmiş ürünleri satınalma niyetlerinin araştırılması
Remanufacturing and marketing: Examining consumer intention to buy remanufactured products
- Tez No: 449994
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL HAKAN KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden üretim, Tüketici davranışları, Pazarlama uygulamaları, Remanufacturing, Consumer behaviour, Marketing practice
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Yeniden üretim kullanılmış ürünlerin yeniymiş gibi ürünlere dönüştürüldüğü endüstriyel bir süreçtir. Yeniden üretim, kullanılmış ürünlerdeki katma değerin kazanılmasını sağlayarak doğaya atık oluşumunu azaltır. Plastik damacana su ürününü temel alan bu çalışma, yeniden üretilmiş ürünlere yönelik tüketici davranışını teorik olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış, veriler yapılandırılmış sorular içeren anketler aracılığıyla toplanmıştır. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerinden yararlanılarak yapı geçerliliği açısından değerlendirilmiştir. Araştırmada yapısal eşitlik modellemesi yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırma sonuçları, tüketicilerin yeniden üretilmiş ürünleri satın alma davranışı üzerinde satın alma niyetlerinin ve algıladıkları davranışsal kontrolün etkili olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları, tüketicilerin yeniden üretilmiş ürünleri satın alma niyetlerinin subjektif normları, tutumları ve algıladıkları davranışsal kontrolleri tarafından belirlendiği ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, yeniden üretilmiş ürünleri satın almaya karşı tüketicilerin tutumlarının, tüketicilerin yeşil tüketim değerleri, öznel ürün bilgisi, algıladıkları risk ve tiksinme duygusu tarafından etkilendiğini göstermektedir. Araştırmada, tüketicilerin yeniden üretilmiş ürünlerle ilgili tiksinme duygularının artmasının ürünlerden algılanan riski yükselttiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Remanufacturing is an industrial process in which used products are converted into like-new products. Remanufacturing recovers value-embedded in used products, thus, lessens waste diposal to the environment. This study, which is based on the case of the plastic bottled water product, aims at depicting consumer behaviour for remanufactured products. In this study, cross-sectional research design is used. Data is collected via structured questionnaire. Convenience sampling procedure is applied. Scales used in this study are assessed in terms of construct validity by conducting exploratory and confirmatory factor analyses. As well, structural equation modelling approach is adopted. Results of this study show that consumers' intention to buy remanufactured products and percieved behavioural control has an influence on their purchase behaviour. In addition, findings indicate that consumers' intention to buy remanufactured products is determined by their subjective norms, attitudes and percieved behavioral control. As well, findings show that consumers' attitudes towards buying remanufactured products are influenced by the level of their green consumption values, subjective knowledge, risk perceptions and emotion of disgust. In this study, consumers' level of disgust emotion is shown to heighten consumers' risk perceptions from remanufactured products.