Kitlesel açık ve uzaktan öğrenmede başarının açık uçlu sorularla ölçülmesine yönelik bir sistemin tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi
Design, evaluation and implementation of a system aimed at assessment of learning achievement through open-ended questions in massive, open and distance learning
  1. Tez No: 449995
  2. Yazar: ABDULKADİR KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ HAKAN AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ve Uzaktan Öğrenme, Açıköğretim Sistemi, Değerlendirme, Açık Uçlu Sorular, Tasarım Tabanlı Araştırma, Sistem Tasarımı, Open and Distance Learning, Open Education System, Assessment, Open-ended questions, Design-based Research, System Design
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ölçme araçları, amaca ve amacın işaret ettiği bilişsel düzeye göre çeşitlenebilmelidir. Akademik başarının farklı düzeylerde ölçülebilmesi için sadece çoktan seçmeli sorulardan değil, doğru-yanlış, boşluk doldurma, eşleştirme, kısa cevaplı ve açık uçlu uzun cevaplı sorulardan da yararlanılmaktadır. Özellikle açık uçlu sorular, derinlemesine ve kalıcı öğrenmeleri ortaya çıkarabilmek ve öğrenenin öğrendiklerini uyarlayabilmesine imkân tanıyabilmek için kullanılmaktadır. Açık uçlu sorular öğrenene kendi öğrenmeleri üzerinden yaklaşılabilmesine ve kendi fikirlerini yansıtabilmesine olanak tanır. Ancak kitlesel açık ve uzaktan öğrenme uygulamalarında açık uçlu soruların hazırlanması ve cevapların okunmasının zorluğundan dolayı yeterince kullanılamadığı bilinmektedir. Bu bağlamda yapılması planlanan çalışmada, açık ve uzaktan öğrenmede başarının değerlendirilmesinde açık uçlu soruların kullanılmasına olanak tanıyacak bütünsel bir sistemin tasarlanması, uygulanması ve pedagojik, yönetsel ve teknolojik açından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tasarım tabanlı araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme adımlarına bağlı kalınmıştır. Açık ve uzaktan öğrenme sistemlerindeki değerlendirme sınırlılığına bir çözüm getireceği ve farklı kurum ve kuruluşlara bütünsel bir sistem olarak değerlendirme süreçlerinde açık uçlu soruların kullanılmasına yönelik bir model oluşturacağı ön görüsü çalışmanın önemini ortaya koymaktadır. Çalışma sonunda Açıköğretim sisteminde açık uçlu soruların kullanılmasına yönelik yeni bir sistemin öğrenci, eğitmen ve yönetici bağlamında etkili, verimli, çekici ve sürdürülebilirliği katılımcıların görüşlerine bağlı olarak analiz edilmiş ve geliştirilen sistemin gerekliliğinin ne düzeyde olduğu sonuçlarda ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Assessment tools can vary according to learning objectives and cognitive levels identified by them. To be able to assess academic achievement, not only multiple-choice questions, but true-false, fill in the blanks, short answers, matching and short open-ended questions are used as well. Open-ended questions are specifically used for revealing what is learned in depth and providing opportunities to learners for adapting what has been learned. Open-ended questions enable learners to approach their learning from their own perspective and reflect their own ideas. However, it is known that open-ended questions aren't used sufficiently in massive open and distance learning because it is hard to prepare and evaluate these questions. In this context, it is aimed to design and implement a holistic system in which open-ended questions are used to assess student achievement, and the system in terms of pedagogy, management and technology. This study in which design-based research is planned to be used will be applied in terms of analysis, design, development, implementation and evaluation steps for a systematic design model. It is the importance of this study to provide a solution to limitations in assessment process within open and distance learning, and to develop a holistic model to different types of institutions for using open-ended questions in assessment process. At the end of the study, effectiveness, efficiency, attractiveness and sustainability of the new system, within the context of student, tutor and administrator, aiming the use of open-ended questions in open education system of Anadolu University, are all analyzed according to views of the participants and the level of the necessity of the developed system is identified in the results.