Televizyonlarda yayınlanan dini programların üniversite öğrencilerinin dini tutum ve davranışları ile ilişkisi: Adana örneği
The relationship between religious programs broadcast on television and university students' religious attitudes and behaviors: A sample in Adana
- Tez No: 450007
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, öğrenci, televizyon, iletişim, tutum, davranış, Religion, student, television, communication, attitude, behavior
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Din kavramı, sosyal bilimlerin başlangıcından itibaren sosyal bilimciler tarafından pek çok farklı bakış açısıyla çalışılan eski -önemli bir kavram olup, din kurumu da en temel toplumsal kurumlardan birisidir. Din olgusunun üç temel üzerinde yapılandığını söylemek mümkündür; inanç, ibadet ve ahlak. Bu üç temel ile ilgili çok farklı unsurlar etkili olabilmektedir. Aile, din eğitimi veren okullar-kurumlar, akraba çevresi, arkadaş grupları gibi unsurların yanı sıra, son yıllarda televizyon kanallarında yayınlanan dini programlar da dini tutum ve davranışlar konusunda yadsınamaz bir işlevi üstlenmişlerdir. Ülkemizde son yıllarda bu tür programların sayısının artması, insanların dini programları izlemeyi tercih ettikleri gerçeğini gözler önüne sermektedir. Din konusunda televizyonun bir etkisi olup olmadığı, etkisi var ise ne kadar etkili olduğu noktası da araştırmamızın temelini oluşturmaktadır. Konu sınırlandırılması bakımından televizyon kanallarındaki dini programların üniversite gençliğine etkisini araştırmakla, araştırmamızın sonucunda daha sağlıklı ve işlevsel bilgiler elde edilmiştir. Bu amaçla araştırmamızda Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü'nde Lisans eğitimi veren Fakültelerde öğrenim gören 440 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, dini programları izleme durumu ve sıklığı ile üniversite gençliğinin din tutum ve davranışları arasında anlamlı ilişkiler olduğu istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, televizyonlarda yayınlanan dini programların üniversite öğrencilerinin dini tutum ve davranışlarını değiştirdiği ve dini bilgilerini arttırdığı sonucuna ulaşmamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of religion is an old-important concept that has been studied by social scientists with many different perspectives since the beginning of social sciences, and religion is one of the most fundamental social institutions. The phenomenon of religion is considered to be constructed on three bases; faith, worship and morality. Very different elements in relation these three bases can be effective. Beside family, religion education schools, institutions, relatives, and friends groups, religious programs broadcast on television channels in recent years have played an undeniable role in religious attitudes and behaviors. The increase in the number of such programs in our country in recent years reveals the fact that people prefer watching religious programs. The basis of our study is to identify whether, or to what extent, television has effects on religion. As to the limitation of topic, more healthy and functional information has been obtained in our study by investigating the effect of religious programs broadcast on television channels on young university students. For this purpose, 440 student questionnaires were administered to the students who were enrolled in the undergraduate faculties at Çukurova University Balcalı Campus. Results of the study show that there is a statistically significant relationship between the state and frequency of watching religious programs and the religious attitudes and behaviors of university students. Findings indicate that religious programs broadcast on television change the religious attitudes and behaviors of university students and increase their religious knowledge.