Üniversite öğrencilerinde beden imajı benlik saygısı ve sosyal fobinin incelenmesi
Investigating body image self-esteem and social-fobhia in university students
  1. Tez No: 450014
  2. Yazar: NAMIK KEMAL HASPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT KAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden İmajı, Benlik Saygısı, Sosyal Fobi, Body Image, Self-Esteem, Social Phobia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde beden imajı benlik saygısı ve sosyal fobi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, iki ya da daha fazla değişken arasındaki değişim varlığını ya da var olan durumu belirlemeye yönelik olduğundan, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında öğrenim görmekte olan öğrenciler arasından küme örnekleme yöntemiyle belirlenen 267'si erkek (%35,6) ve 483'ü kız (%64,4) toplam 750 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma grubunun yaş ortalaması 21.44'dür. Araştırmada veri toplama araçları olarak Vücut Algısı Ölçeği, Sosyal Kaygı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler Bağımsız Grup t testi, Varyans Analizi ve Çoklu Regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre benlik saygısı puanlarında magazin haberlerini takip etme, arkadaş grubuna sahip olma, flört ilişkisi, yaşamın çoğunun geçirildiği yer ve anne-baba tutumlarına göre anlamlı farklılıklar bulunmakta iken cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Sosyal fobi puanlarında cinsiyet, arkadaş grubu, flört ilişkisi, yaşamın çoğunun geçirildiği yer ve anne-baba tutumlarına göre anlamlı farklılık bulunmakta fakat magazin haberlerini takip etmeye göre anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Beden imajı puanlarında ise cinsiyet, magazin haberlerini takip etme, flört ilişkisi, anne-baba tutumlarına göre anlamlı farklılık tespit edilmiş olup, arkadaş grubuna sahip olma, yaşamın çoğunun geçirildiği yer değişkenlerinde ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bu bulgulara ek olarak üniversiteye yerleşme türüne göre özel yetenek ile üniversiteye yerleşen öğrencilerin beden imajı puan ortalamaları, merkezi yerleştirme ile üniversiteye yerleşenlere göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ayrıca benlik saygısı ve beden imajının, sosyal fobinin .29 düzeyinde anlamlı birer yordayıcıları olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study was conducted to investigate the relationships between body image, self-esteem and social-phobia in university students. The study was designed with a descriptive research method in relational screening model as it aimed to determine the degree of joint variation or existence between two or more variants. The sample group was chosen with cluster sampling method. The participants consisted of 750 undergraduate students, 267 males (%35,6) and 483 females (%64,4), studying at Faculty of Education, Erzincan University in the 2015-2016 academic years. The mean age was 21.44 for all participants. As data collection materials, Body Image Scale, Social Anxiety Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and Personal Information Form were used. The Independent Samples t-test, Analysis of Variance and Multiple Regression Analysis were performed in order to examine the data. According to the findings, there were significant differences in self-esteem scores associated with following magazine programme, having a friend group, flirting, the place they live in and parental attitudes while no significant difference was found in terms of gender variable. In social phobia scores, there were significant differences in terms of friend group, flirting, the place they live in and parental attitudes; however, there was no significant difference as regards following magazine programme. As for body image scores, significant difference was found according to following magazine programme, flirting and parental attitudes, on the other hand, there was no significant difference in variants of having a friend group and the place they live in. In addition, according to the types of university entrance body image scores showed significant difference between the students admitted to university through central placement and the ones who entered university through special talent examination. Furthermore, self-esteem and body image were significant predictor variables of social phobia (.29).