Mehmed Memdûh Paşa ve Dîvân-ı Eş'âr'ı (İnceleme-metin)
Mehmed Memdûh Pasha ve his Dîvân-ı Eş'âr (Analysis-text)
  1. Tez No: 320937
  2. Yazar: FATİH ODUNKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmed Memdûh Paşa, Fâ?ik, Dîvân-ı Eş?âr, Meşrutiyet, Mehmed Memdûh Pasha, Fâik, Dîvân-ı Eş?âr, Constitutional Monarchy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 618
Özet
Bu çalışma, Mehmed Memdûh Paşa?nın hayatı, edebi şahsiyeti ve eserlerinin incelenmesi ile Dîvân-ı Eş?âr?ının günümüz alfabesine aktarımını esas almaktadır. Çalışma; ?Giriş?, ?Metin?, ?Sonuç?, ?Kaynakça? ve ?Dizin? kısımlarından meydana gelmektedir. Çalışmanın ?Giriş? bölümünde Mehmed Memdûh Paşa?nın hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgiler verilerek, Dîvân-ı Eş?âr?ın şekil yönünden incelemesi yapılmış, eserin günümüz alfabesine aktarılmasında takip edilen esaslar belirtilmiştir. Dîvân-ı Eş?âr?ın günümüz alfabesine aktarımından sonra ?Sonuç? kısmında Mehmed Memdûh Paşa ve Dîvân-ı Eş?âr?ı hakkında kısaca bilgi verilmiştir. ?Kaynakça? kısmında ise çalışmada yararlanılan eserlerin künyeleri verilmiş, ?Dizin? bölümünde ise Dîvân-ı Eş?âr?da geçen şahıs, yer ve eser isimlerine dair genel bir indeks bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to analyze the life, literary career, and works of Mehmed Memdûh Pasha, and latinize his Dîvân-ı Eş?âr. It consists of ?Introduction?, ?Text?, ?Conclusion?, ?Bibliography?, and ?Index?. The ?Introduction? gives information about the life, literary career and works of the poet, analyzes the structure of Dîvân-ı Eş?âr, and states the basic principles of latinization. After the latinization of Divân-ı Eş?âr, information about Mehmed Memdûh Pasha and Dîvân-ı Eş?âr is given in the ?Conclusion?. The ?Bibliography? includes the list of works cited, and the ?Index? consists of a list of names of people, places and literary works.