Ara Pacis Augustae kabartmalarındaki mitolojik ve dinsel etkilerin incelenmesi
Examination of the mythological and religious influences of Ara Pacis Augustae reliefs
  1. Tez No: 450038
  2. Yazar: IŞIK ALBASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CHRİSTİNE ÖZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kabartma, Mitoloji, İdeoloji, Eser, Heykeltıraşlık, Relief, Mythology, Ideology, Monument, Sculpture
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Ara Pacis Augustae, Augustus döneminin en önemli eserlerinden biridir. Ara Pacis Augustae kabartmaları mitolojiyi, dini, felsefeyi ve tarihi yansıtan bir eserdir. İmparatorlar her zaman mitolojiyi, dini, edebiyatı ve sanatı, amaçları için ideolojik bir silah gibi kullanmışlardır. Ara Pacis Augustae kabartmaları da bu ideolojinin izlerini yansıtan çok dilli bir eserdir. Tezde Ara Pacis Augustae kabartmalarındaki mitolojik ve dini etkiler incelenmiştir. Esere Augustus döneminin ideolojisinin bir ürünü olarak bakılmıştır. Böylece Roma'daki Augustus dönemi heykeltıraşlığına farklı bir bakış açısıyla yaklaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ara Pacis Augustae is the most important monument of Augustan period. Ara Pacis Augustae reliefs is the monument that reflects the mythology, the religion, the philosophy and the history. Emperors employed the mythology, the religion, the literature and the art as an ideological weapon for their goals. Ara Pacis Augustae reliefs is a multilanguage monument that reflects the tracks of this ideology. In the thesis is worked to the mythological and religious influences at the Ara Pacis Augustae reliefs. The monument is thought as a product of the ideology in Augustan period. So the sculpture of the Augustan period in Rome is worked with a different perspective.