Göstergebilim ışığında antik anıtlar
Ancient monuments in the light of semiotics
  1. Tez No: 850435
  2. Yazar: ZEHRA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Antik Anıtlar, Vitruvius, Arkeoloji, Semiotics, Ancient Monuments, Vitruvius, Arkeoloji
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gösterge ilk kez kehanet içerisinde kullanılmıştır. Daha sonra gösterge kavram olarak ilk kez dil felsefesi içerisinde yer edinmiştir. 20. yüzyıl'da Ferdinand Saussure ve Charles Sanders Peirce tarafından dil felsefesinden ayrılarak ayrı bir bilim olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kullanım alanları gün geçtikçe gelişen bir bilim dalı olmuştur. Renato De Fusko'nun çalışmaları ile iletişim alanında nasıl kullanıldığı netlik kazanmıştır. Bu çalışma ile beraber mekân analizinde de göstergebilim göze çarpmaya başlamıştır. Umberto Eco göstergebilimin mimaride kullanımı üzerine durmuş ve bunu detaylı olarak açıklamıştır. Arkeoloji alanında da bu ilişki bazı arkeologlar tarafından maddi kültürü yorumlamakta kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında Göstergebilimin kullanım alanı genişletilerek, Alois Rigel'in değindiği Amaçlanmış Anımsatma Değeri olan Antik Anıtlarda göstergebilim ilişkisi irdelenmiştir. Bu kapsamda tarihi ve yaptıranı bilinen yapıtlar ele alınmıştır. Bu yapıtlar sırası ile Asur İmparatorluğu'nda Kalhu Kenti ve Kuzeybatı Sarayı, Ninurta Tapınağı; Pers İmparatorluğu'nda Apadana Sarayı; Atina'da Parthenon, Labraunda'da Andron B; Hellenistik Dönem içerisinde Pergamon Zeus Altarı, Roma İmparatorluk Döneminde Augustus'un Mausoleumu, Güneş Saati, Ara Pacis Kompleksi ve İmparator Nero zamanında inşa edilen Domus Aurea'dır. Yukarıda sunulan yapılar ve kompleksler Vitruvius, Alois Rigel ve Umberto Eco'nun çalışmaları temel alınarak, göstergebilim çerçevesinde tekrar ele alınmışladır. Sonuç olarak Vitruvius'un vurguladığı Anlamlandıran ve Anlamlandırılan ilişkisinin, göstergebilimin merkezinde yer alan gösteren ve gösterilen arasındaki ilişki ile benzer olduğu önerilmiştir. Ayrıca Antik Anıtlar'da sunulan göstergeler, Eco'nun düz anlam/yan anlam ve işlevler şeması kapsamında ilk kez sunulmuştur. Özellikle seçili antik anıtlar ile Eco'nun düz anlam/yan anlam ve işlevler şemasının bir tablo ile sunulması, göstergebilimin antik anıtlar kapsamında kullanılması uygun bir metot olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The indicator was used in divination for the first time. Later, as a concept, the sign took its place in the philosophy of language for the first time. In the 20th century, it was separated from the philosophy of language and started to be used as a separate science by Ferdinand Saussure and Charles Sanders Peirce. It has become a branch of science whose areas of use are developing day by day. With the works of Renato De Fusko, it has become clear how it is used in the field of communication. With this study, semiotics began to stand out in space analysis. Umberto Eco focused on the use of semiotics in architecture and explained it in detail. In the field of archaeology, this relationship has been used by some archaeologists to interpret material culture. In this thesis study, the usage area of semiotics has been expanded and the relationship between semiotics in Ancient Monuments with Intended Remembrance Value, mentioned by Alois Rigel, has been examined. In this context, works whose history and commission are known are discussed. These works are respectively: Kalhu City and Northwest Palace, Ninurta Temple in the Assyrian Empire; Apadana Palace in the Persian Empire; Parthenon in Athens, Andron B in Labraunda; Pergamon Zeus Altar during the Hellenistic Period, Augustus' Mausoleum, Sundial, Ara Pacis Complex during the Roman Imperial Period and Domus Aurea built during the time of Emperor Nero. The structures and complexes presented above have been reconsidered within the framework of semiotics, based on the works of Vitruvius, Alois Rigel and Umberto Eco. As a result, it has been suggested that the relationship between Signifier and Signified, emphasized by Vitruvius, is similar to the relationship between signifier and signified, which is at the center of semiotics. In addition, the signs presented in Ancient Monuments are presented for the first time within the scope of Eco's denotation/connotation and functions scheme. Particularly, presenting selected ancient monuments and Eco's denotation/connotation and functions scheme in a table indicates that semiotics is an appropriate method to be used within the scope of ancient monuments.