Rize Gazetesi'ne göre Rize'de sosyo-ekonomik ve kültürel hayat
According to socio-economic and cultural life in Rize
- Tez No: 450054
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rize, Basın, Çay, Sosyo-Ekonomik Hayat, Rize, Journalism, Tea, Social Economic Life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tarafımızca hazırlanan bu çalışma ile 1931 – 1942 yılları arasında yayımlanmış olan Rize Gazetesi üzerinden Rize'deki sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi hayat yapısını inceleyerek bölge tarihinin araştırılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Rize Gazetesi incelendiğinde, bölgedeki ekonomik şartlar, adlî vakalar, imar – iskân faaliyetleri, bölge halkının devrimlere karşı tutumu, nüfus yapısı gibi pek çok bilgiyi ortaya koyduğundan zengin bir kaynak olduğu görülmektedir. Ayrıca gazetenin elimizdeki mevcut sayılarında memurların tayini, ceza ya da terfi haberleri, reklamlar, çeşitli kurum ve kişilerden verilen ilanlar, adlî vakalar, bölgeye gelen gidenler, özel günlere ait kutlama ve anma programları, hükûmet bildirileri ve çıkarılan kanunlar gibi pek çok haber de bulunmaktadır. Bununla beraber Rize Gazetesi, sadece Rize tarihine değil umumî tarihe de ışık tutmaktadır. Nitekim gazetede yalnızca yerel değil, yurt ve dünyadan haberlere de bolca yer verilmiştir. Bu yönü ile aynı zamanda umumî bir gazete özelliği taşıyan Rize Gazetesinin çalışma kapsamında yerel haberleri üzerinden bir değerlendirmeye gidilmiştir. Ancak bu çalışmada yalnızca gazetenin yerel haberlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study contributes to the investigation of history of region by examing structure of social, cultural, economic and political life in Rize through Journal of Rize which was published in between 1931 – 1942. It was seen that Journal of Rize is a rich source because of revealing very much information such as economic conditions, judicial cases , reconstruction-housing activities, the attitude of people against to the revolutions, structure of population in the region when Journal of Rize was analyzed. In addition Journal of Rize sheds light on not only history of Rize but also history of public. At the same time not only regional news but also news from the world were published too much in the journal. Although it was a local journal, it had an identity of public journal. However this study included only the local news which was published in Journal of Rize. In the numbers of journal which was obtained there were a lot of news such as appointment of officers, penalty or promotion news, advertisements, announcements which was given from various institutions and individuals, judicial cases, persons who went and came to the region, special days of celebration and commemoration programs, papers of government introduced laws.