1960 ve 1971 yılları arasında Türkiye'de öğrenci hareketleri
Student movements in Turkey between the years of 1960 and 1971
  1. Tez No: 450080
  2. Yazar: EMİNE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci Hareketleri, Gençlik Hareketleri, Aydın Hareketleri, Toplumsal Hareketler, Sol Hareketler, Siyasal Tarih, Student Movements, Youth Movements, Intellectual Movements, Social Movements, Leftist Movements, Political History
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 554
Özet
Bu araştırmada 1960'tan 1971'e uzanan tarihsel dilimde meydana gelen öğrenci hareketleri incelenmiştir. Toplumsal olayların ve tarihsel süreçlerin birbiriyle olan yakın ilişkisinden dolayı, öğrenci hareketleri Türkiye tarihinin 1946'da çok partili hayata geçişinden 1970'li yılların başlarına kadar yaşanan siyasal, ekonomik, hukukî ve sosyolojik gelişmeleriyle birlikte ele alınmıştır. Araştırmanın birinci bölümü, araştırmanın konusunun, problem durumunun, amacının, öneminin, sınırlılıklarının, anahtar kelimelerinin yanı sıra, ilgili araştırmaların ortaya konduğu“giriş”bölümüdür. İkinci bölümde araştırmada kullanılan bilimsel araştırma yöntem ve tekniği açıklanmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde düşünceleri, örgütleri ve eylemleriyle öğrenci hareketleri, öğrenci hareketlerini hazırlayan koşullar, öğrenci gençliğin etkilendiği kişi, akım ve kuruluşlara ilaveten öğrenci hareketlerinin etkileri incelenmiştir. Toplumsal ve kültürel dinamikler, aydın hareketleri, siyasal, ekonomik ve hukukî gelişmeler öğrenci hareketleri ile ilişkileri ölçüsünde tezin kapsamına dahil edilmiştir. Beşinci bölümde bazı öğrenci hareketlerinin devamı olan, silahlı mücadeleyi yöntem olarak benimsemiş devrimci örgütler ele alınmıştır. Son olarak, altıncı bölümde çalışmadan elde edilen sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research student movements which have occurred within the historical period from 1960 to 1971 have been analyzed. Because of the close relationship of historical periods and social events and the permanency of the relations; student movements have been addressed with political, economic, sociological, legal improvements which are lived since the transition to multi-party system in 1946 to the beginning of 1970's. The first chapter of the research is the introduction part where the subject of the study, problem situation, its aim, importance, limitedness, key words and besides related studies have been presented. In the second chapter the scientific research method and the technique that is used for the research is explained. In the third and fourth chapters the conditions preparing the student movements with thoughts, organizations and acts, the people, trends and foundation that student youth is impressed by, in addition the effects of student movements are analyzed. Social and cultural dynamics, intellectual movements, political, economic and legal developments are included in the thesis content within their dimensions of the student movements. In the fifth chapter revolutionist organizations which are continuing of the some student movements that have adopted armed struggle as a method are discussed. Ultimately, in the sixth chapter the results obtained from the study are exposured.