Ortaokul öğrencilerinde saldırganlık ve ilgili risk faktörleri
Agression related risk factors in middle school students
  1. Tez No: 450085
  2. Yazar: SEMİH KAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Ortaokul Öğrencileri, Risk Faktörleri, Aggression, Middle School Students, Risk Factors
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin saldırgan davranışlarını yordamada bireysel, aile, okul ve akranlar ile ilgili risk faktörlerin rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Elazığ, Ankara, Kırıkkale, Diyarbakır, İstanbul ve Balıkesir illerinde çeşitli ortaokullarda öğrenim görmekte olan toplam 433 5. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmada tamamı araştırmacı tarafından geliştirilen“Depresyon Ölçeği”,“Dürtüsellik Ölçeği”,“Probleme Olumsuz Yönelim Ölçeği”,“Aile İçi Sorunlar Ölçeği”,“Okula Bağlılık Ölçeği”,“Zorba Arkadaşlar Ölçeği”,“Saldırganlık Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada saldırganlık ile bireysel faktörler olarak ele alınan dürtüsellik, depresyon ve probleme olumsuz yönelim arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu bulgulara göre öğrencilerin dürtüsellik, depresyon ve probleme olumsuz yönelim düzeyleri arttıkça saldırganlık düzeyleri de artmaktadır. Saldırganlık ile aile faktörü olarak ele alınan aile içi sorunlar arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu bulguya göre öğrencilerin aile içi sorunları arttıkça saldırganlık puanları da artmaktadır. Saldırganlık ile okul risk faktörleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgulara okula bağlılık azaldıkça öğrencilerin saldırganlık puanları artmakta, ailenin okula katılımı arttıkça saldırganlık puanları düşmektedir. Saldırganlık ile akran faktörleri olarak zorba arkadaşlara sahip olma arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmada bireysel, aile, okul ve akran risk faktörlerinin saldırganlığı çeşitli düzeylerde anlamlı olarak yordadığı bulunmuş ve bulgular alanyazına göre tartışılmış çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the role of individual, family, school and peer risk factors for prediction of 5th grade students' agression levels. Participiants were 433 5th grade middle school students from six different city; Elazig, Ankara, Kirikkale, Diyarbakir, İstanbul and Balikesir.“Depression Scale”,“Impulsivity Scale”,“Negative Tendency to Problems Scale”,“Family Problems Scale”,“Bully Friends Scale”and“Personal Information Form”were used to collect data. All scales were developed by the researchers for this study. Significant positive relationships were found between aggression and impulsivity, depression, negative tendency to problem solving which were individual risk factors. According to these findings, when the levels of impulsivity, depression and negative tendency to problem solving of middle school students get higher, their levels of agression get higher too. As family risk factors, a significant positive relationship was found between family problems and aggression. According to this finding, when the levels of family problems of middle school students get higher, their levels of aggression get higher too. As school risk factors, significant relationships were found between aggression and family interest in school, school bonding. According to these findings, when the levels of family interest and school bonding of middle school student get haiger, their levels of Agression get higher too. As peer factor, a significant relationship was found between having bully friends and agression. I was found that individual, family, school and peer factors predict aggression of 5th grade students at different degrees. Findings were discussed by using literature.