Süper iletken alaşımlar
  1. Tez No: 45009
  2. Yazar: H. SENEM AYDOĞU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süperiletkenlik, Meissner olayı BCS Teorisi, süperiletken alaşımlar, Superconductivity f Meissner effect, BCS Theory, superconductor alloys
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
IV ÖZET Bu tez çalışmasında süperiletkenlik konusu incelenmiştir. Süperiletkenlik özelliği, materyallerde sıcaklığın mutlak sıfıra yaklaştırılması ile elektrik akımının hiçbir dirençle karşılaşmadan geçirilmesidir. Ayrıca bu materyaller, mükemmel diamanyetik özellik göstererek süperiletken haldeyken içersindeki manyetik akıyı tamamen dışarı verirler. Süperiletkenlerin akımı dirençsiz olarak nasıl geçirdikleri tam olarak bilinememektedir. Bu konuda öne sürülen ilk teori BCS Teorisi' dir. Bu teoriye göre, elektronların eşit ve zıt momentuma sahip olanları enerji kaybı olmaksızın çift oluştururlar. Elektron çifti oluşurken süperiletkende enerji aralığı meydana gelir. Elektron çiftinin kütle merkezinin hareketi nedeniyle süperiletkende akım taşınmaktadır. Bilim adamlarının süperiletkenlik konusundaki incelemeleri genelde saf materyaller üzerinde olmuştur. Bunlara normal veya I. tip süperiletkenler adı verilmektedir. Son zamanlardaki çalışmalar ise II. tip süperiletken adı verilen alaşımlar üzerinde olmuştur. LaBaCuO ve YBaCuO bileşikli alaşımlar daha çok kullanılmaktadır. Süperiletken alaşımlarda süperiletkenlik normal süperiletkende meydana gelenden farklı olarak spin dalgalanmalarını kapsar. Bu yüzden normal süperiletkenlerde s-dalgası oluşurken, süperiletken alaşımlarda d- dalgası oluşur. Bu da süperiletkenliğin yüksek kritik sıcaklıklarda meydana gelmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, superconductivity has been studied. Superconductivity property is the conduction of electric current without appears resistance when temperature tens to absolute zero at materials. However these materials show perfect diamagnetic property and exclude magnetic flow completely when they are in the superconductor state. It is unknown that how superconductors conduct the flow without any resistance. In this subject, first theory is BCS Theory. In accordance with this theory, the electrons which have equal and opposite momentum pair to without dissipation of energy. While electrons take place to pair, energy gap takes place in the superconductor. Current is conducted in superconductor by the movement in the center of mass of electron pair. The study of the scientists about superconductivity has been usually on pure materials. But last studies have been about alloys which called second type superconductivity. Alloys of LaBaCuO and YBaCuO are more used. Superconductivity in superconductor alloy includes spin fluction as it is different from the other superconductors. So, while s-wave is formed in normal superconductors, d-wave is formed in superconductor alloys. And this provides the forming of superconduction in high critical temperatures.