Ortaokul 8. sınıf öğrencilerin matematik dersine ve problem kavramına yönelik görüşleri
Secondary school 8th grade students' views on mathematics lesson and the concept of problem
- Tez No: 450181
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN SOYLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Dersi, Problem, Matematikte Problem, Matematik Dersinde Başarısı, Beceriler, Tutumlar, Mathematics Course, Problem, Problem in Mathematics, Success in Mathematics Course, Abilities, Attitudes
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmamızın temel amacı, matematik öğretiminde matematik dersine ve problem kavramı üzerine öğrenci görüşlerinin incelenmesidir. Araştırma, ortaokul sekizinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin matematik dersine ve problem kavramına yönelik görüşlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Nitel bir çalışma olarak düşünülen bu araştırmada model olarak durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada öğrencilerimize kazandırılmayı amaçlanan olan matematik ve problem kavramları ele alınmıştır. Ortaokul 8 sınıfa devam eden öğrencilerin matematik dersine ve problem kavramlarına yönelik görüşlerinin belirlenmesinin temel amaç olduğundan, bu öğrencilerin matematik kavramına, matematik dersine yüklediği anlamlar, matematiksel problem çözme kavramı ve matematiksel problem çözme süreci hakkındaki düşünceleri belirlenmiş, öğrencilerin matematiksel problem çözme becerisini etkileyen durumlar kendi görüşlerinden hareketle ortaya konulmuştur. Ayrıca öğrencilerin matematik dersine ve problem kavramına yükledikleri anlamlar çeşitli açılardan incelenmiştir. Araştırmamızda elde edilen sonuçlara baktığımızda öğrencilerin matematik hakkında farklı inançlara sahip olduğunu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin matematiksel problemi çözme durumlarının belirlenmesi okullarımızda problem çözme becerisinin mevcut durumu ile ilişkili veriler sunması bakımından önemli olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamızda, matematik dersine ve matematikte problem çözme durumunu etkileyen faktörlerden birisi olan problem çözmede izlenecek yolların bilinmesi öğretim süreci içerisinde çeşitli problem çözme davranışlarını geliştirilmesine de katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır. Öğrencilerin %54,2'si matematik dersine karşı olumlu tutum sergiledikleri belirlenmiştir. Araştırmada katılımcıların problem çözme becerisine yönelik önerilerine ilişkin elde edilen sonuç ise öğrencilerin matematik dersinde yapmakta zorlandıkları problemleri çözebilmeleri için öğretmenlerinden beklentilerinin "konu tekrarı, her bir soruyu anlatma, bire bir ilgilenme ve öğrenci seviyesine uygun ve dersi eğlenceli bir etkinlikle anlatma becerilerinin geliştirici hizmet içi eğitimlerle öğretmenlerin bilgilendirilmesi öğrencilerde problem çözme becerisini olumlu yönde geliştireceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu araştırmamızda son yıllarda yapılan araştırmalar ve bizim araştırmamız sonucunda öğrencilerin matematik dersine karşı olumlu tutum göstermeye başladıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of our research is to investigate students' opinions on mathematics teaching and mathematics problems. The study aimed to determine the views of 8th grade students on Maths lesson and the concept of problem. In this research, which is designed in accordance with qualitative research method, case study method was used. The concepts of mathematics and problem, which are aimed to be achieved by our students, are discussed in this research. Since the main purpose of the research is to determine the viewpoints of 8th grade students in secondary school about the concepts of mathematics and problem, the meanings they attribute to Maths both as a lesson and as a concept and their opinions about the concept and process of mathemathical problem solving are determined. The factors that affect students' mathemathical problem-solving skill are put forward based on their own viewpoints. Also, the meanings they attribute to maths lesson and the concept of problem-solving are examined from various aspects. The research results revealed that the students have different beliefs about mathematics. Determining the mathematical problem solving of the students was found significant in terms of providing data related to the current state of the problem-solving skills in our schools. It was also concluded that knowing which paths to follow in problem-solving, which is one of the factors influencing the case of problem-solving in maths lesson, would contribute to develop various problem-solving behaviors within the educational process. It was determined that 54.2% of students exhibit positive attitudes toward mathematics. As regards to the data related to the students' opinions about problem-solving skill, it was seen that students' expectations from their teachers in terms of their abilities to solve the mathemathical problems they found difficult to solve were to review the subject, to explain every single question, to deal with each student one-to-one and to give the lesson through enjoyable activities that are appropriate to the students' levels. In-service training activities to instruct teachers in these respects were thought to be useful for improving students' problem-solving skills. As a result, it was concluded that students have begun to show positive attitudes towards mathematics lesson, which is a result also supported by recent researches.