Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin görsel okuryazarlık düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the visual literacy levels of secondary school 8th grade students
- Tez No: 450262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF BAYTEKİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Algı, Sanatın Elemanları ve Tasarım İlkeleri, Görsel Dil, Görsel Sanatlar Eğitimi, Görsel Okuryazarlık, Visual Perception, Elements of Art and Principles of Design, Visual Language, Visual Art Education, Visual Literacy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin demografik bilgilerine göre görsel okuryazarlık başarı düzeyinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu amaçla da öğrencilerin demografik bilgilerini öğrenmemizi sağlayan kişisel bilgi formu hazırlanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyini ölçmeye yarayan 32 soruluk başarı testi kullanılmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma 2014 – 2015 eğitim öğretim yılının 2. döneminde 6 devlet okulu ve 3 özel okulda; 479 öğrenciye uygulanmış olup, çalışmada 461 öğrencinin görsel okuryazarlık başarı düzeyi değerlendirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin demografik bilgilerine göre anlamlı bir ilişki olup olmadığı SPSS 17 paket programında kay-kare testi yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada çıkan bulgularda; öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin okul türüne göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin cinsiyete göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin çoğunlukta yaşadığı yere göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin anne eğitim durumuna göre bir anlamlı ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin baba eğitim durumuna göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin bilgisayar kullanma sıklığına göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin bilgisayarı tasarım amaçlı kullanmasına göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin internet kullanma sıklığına göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin televizyon izleme sıklığına göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin tiyatroya ve sinemaya gitme sıklığına göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin sanatsal etkinliklere katılma sıklığına göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin sanatsal üretim ve tasarım yapmasına göre anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Öğrencilerin görsel okuryazarlık başarı düzeyinin; akıllı telefona sahip olma, sosyal medyayı kullanma sıklığı ve evine gazete alınma sıklığına göre anlamlı bir ilişki bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Bu bulgular sonucunda görsel okuryazarlık başarı düzeyinin öğrencilerin demografik bilgilerine göre değiştiği sonucu elde edilmiştir. Görsel okuryazarlığa yönelik bu çalışma gelecekte yapılabilecek görsel okuryazarlıkla ilgili araştırmalara ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the secondary level of visual literacy achievement of eighth grade students based on demographics. For this purpose, personal information forms, which is prepared to learn the demographics of the students. However, students have used 32-item achievement test for measuring visual literacy levels of achievement. In this research, descriptive survey model was used. Research was applied in the second term of 2014 - 2015 academic year to 479 students who has studied in 6 public schools and 3 private schools; 461 students' visual literacy achievement levels were evaluated in the study. In this research, students were evaluated using SPSS 17 software packages in chi-square test whether there is a significant relationship based on demographic information of visual literacy achievement levels. The findings of the study; A significant relationship was found that students according to the type of school achievement levels of visual literacy. A significant relationship was found that students of visual literacy levels of achievement by gender. A meaningful relationship based on where students live in the majority of visual literacy achievement levels are identified. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with education level of mother. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with education level of father. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with the frequency of using computer. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with using computer as design purpose. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with the frequency of using internet. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with the frequency of watching TV. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with the frequency of going to theatre or cinema. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with the frequency of attending artistic activities. It was determined that students' visual literacy achievement levels are related with a significant association with the artistic products and making designs. It was determined that students' visual literacy achievement levels aren't related with a significant association with the frequency of having a smart phone, using social media and buying a newspapers to home. These findings were obtained as a result of demographic change according to the students' visual literacy levels of achievement. This study for visual literacy levels can throw light on visual literacy research can be do in the future.