Yapısında tiyofen bulunduran yeni antrasen türevlerinin sentezi ve elektrokimyasal ,elektrooptiksel özelliklerin bulunması
Synthesis of thiophenyl-substituted unsymmetrical anthracene derivatives and their properties
- Tez No: 450443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KIVRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Antrasen, Tiyofen, Elektron çeken gruplar, Elektrokimyasal özellikleri, Elektro-optik özellikleri, Organik güneş pilleri, Anthracene, Thiophene, Electron withdrawing groups, Electrochemical properties, Electro-optical properties, Organic solar cells
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Organik güneş hücrelerinde kullanılmak üzere Dönor-akseptor (D-A) yapısına sahip yeni 4 türevin sentezi gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda organik güneş hücrelerinde (OGH) ve organik alan etkili transistörlerde (OFET) kullanılmak üzere organik yapıların tasarımı, sentezi oldukça önem kazanmıştır. Özellikle yapısında güçlü elektron çekici gruplar bulunduran organik malzemeler organik güneş hücrelerinde kullanılmakta ve iyi sonuçlar elde edilmektedir. Bu çalışmada yapısında güçlü akseptor grupları bulunduran yeni antrasen türevlerinin sentezi gerçekleştirilerek, elektrokimyasal ve elektro-optiksel özellikleri incelenmiştir. Tasarımı yapılan organik malzemelerin deneysel HOMO, LUMO ve Eg (bant aralığı) değerleri hesaplanmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre tasarladığımız bu yeni nesil türevlerimiz OGH lerinde kullanılabilme potansiyeline sahip küçük moleküllerdir.
Özet (Çeviri)
Novel thiophenyl-substituted anthracene derivatives (D-A) bearing a variety of electron-withdrawing groups were designed and synthesized for organic solar cells (OSCs). Their electrochemical and electro-optical properties were examined with strong donor-acceptor interaction. The electrochemical properties were found by cyclic voltammograms indicating good agreement between the electrochemical and optical band gaps. After HOMO, LUMO, and Eg values of designed organic materials were calculated, the new generation organic materials were fabricated to find their solar cell performances.