Koroner anjiyografi planlanan hastalarda refleksolojinin anksiyete üzerine etkisi
Definition of the effect of reflexology on anxiety in patients planned to undergo coronary angiography
  1. Tez No: 450789
  2. Yazar: YUSUF KİZİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Refleksoloji, Anksiyete, Koroner Anjiyografi, Hemşirelik, Tamamlayıcı Tıp, Reflexology, Anxiety, Coronary Angiography, Nursing, Complementary Medicine
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırma; koroner anjiyografi yapılması planlanan hastalarda tamamlayıcı ve destekleyici yöntem olan refleksolojinin hastanın yaşadığı anksiyete üzerine etkisini belirlemek, bu konuda literatürü arttırmak, hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve hemşirelik bakım planına katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Deneysel olarak yapılan araştırmanın örneklemini; 4 Mart – 12 Ağustos 2015 tarihleri arasında, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma hastanesi koroner anjiyografi gözlem ünitesinde 50 müdahale 50 kontrol grubu olmak üzere toplam 100 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında ''Hasta değerlendirme formu'' ''Spielberger State-Trait Anxiety İnventory (durumluk/sürekli kaygı ölçeği)'' kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesi SPSS 16 paket programında, tanımlayıcı istatistik, wilcoxon ve anova testi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Refleksoloji uygulanan hastaların % 56 sının erkek, kontrol grubundaki hastaların ise % 52 sinin kadın olduğu görülmüştür. Hem müdahale grubunda hem de kontrol grubundaki hastaların çoğunluğu evlidir (%88, %86). Hastaların yaşa ait verileri incelendiğinde; müdahale grubunun % 68' i 60 yaş altında iken, bu oran kontrol grubunda % 48 dir. Okur-yazar olmayan hastaların % 50'i refleksoloji uygulanan grupta, % 78'i kontrol grubundadır. Müdahale grubunda uygulama öncesi durumluk kaygı puanı (DKP) ortalaması 42,9±11.1 iken uygulama sonrası 34.4 ±9.3 olarak düştüğü saptanmıştır (p0.05) hem de kontrol grubunda (p>0.05) azalmıştır. Refleksoloji uygulaması, erkeklerde, ilkokul mezunu olanlarda sürekli kaygıyı düşürmede daha fazla etkili iken, durumluk kaygı puanı, hastaların sosyo-demografik değişkenlerinden bağımsız olarak tüm hastalarda azalmıştır. Sonuç; Refleksolojinin hastaların yaşadıkları kaygıyı azaltmada etkili olduğu, özellikle anlık kaygıya etkisinin daha fazla olduğu görülmüştür. Bu konuda daha çok araştırma yapılması ve araştırma sonuçlarının hasta bakımına yansıtılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to define the effect of reflexology, a supplementary and supportive method on anxiety in patients who are planned to undergo coronary angiography and to contribute to the literature on this subject, to improve the quality of life of the patients and to contribute nursing care planning. Method: Sampling of this experimental research was composed of a total of 100 patients including 50 in the intervention group and 50 in the control group who were admitted to the coronary observation room of the Sanliurfa Mehmet Akif Inan Education and Research Hospital between March 4, 2015 and August 12, 2015.“Patient evaluation form”and ''Spielberger State-Trait Anxiety Inventory'' were used in collection of the data. Analysis of the data was performed using SPSS 16 package program and descriptive statistics, wilcoxon and Anova test. Findings: Males composed 56% of the patients who were applied reflexology and females composed 52% of patients in the control group. Most of the patients in both the intervention and control groups were married (88% and 86%, respectively). As per the data related with age, 68% of the intervention group and 48% of the control group was less than 60 years old. Among the illiterate patients, 50% was in the reflexology group and 78% was in the control group. Mean State Anxiety Score (SAS) prior to the application in the intervention group was 42,9±11.1, while it was found to be decreased to 34.4 ±9.3 after the intervention (p0.05) and control groups (p>0.05). Reflexology application was more effective in decreasing trait anxiety in men and in primary school graduates, while state anxiety points decreased in all patients independent from the sociodemographic variables of the patients. Conclusion: Reflexology was found to be effective in decreasing the anxiety of the patients, and especially instant anxiety. It can be recommended that more research should be performed on this subject and the results of the researches should be reflected to patient care.