Hastanemiz değişik klinik örneklerinden izole edilen Escherichia coli 'de antibiyotik duyarlılığı ve özellikle tigesiklin, kolistin ve imipenem duyarlığının araştırılıp karşılaştırılarak analiz edilmesi
In our hospital isolation of Escherichia coli from various clinical samples and study of its antimicrobial profile especially to tigecycline, colistin and imipenem
- Tez No: 450795
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ TAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, antibiyogram, imipenem, tigeskilin, kolitsin, Escherichia coli, antibiotic sensitivity, imipenem, tigecycline, colistin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Escherichia coli çağımızda hastane ve toplumsal kaynaklı infeksiyonların en önemli nedenleri arasında yerini korumaktadır. Klinik Mikrobiyoloji laboratuvarlarında en çok karşılaşılan ve hemen her organ ve dokuda enfeksiyon oluşturabilen patojen E.coli'lerin enfeksiyonları mukozalı yüzeylerde sınırlı kalabildikleri gibi tüm vücuda da yayılabilir. Bu nedenlebu çalışmada bakteriyemi infeksiyonlarının önemli etkenlerinden biri olan, Escherichia coli'de imipenem, tigeskilin ve kolistin'in konsantrasyonlarına karşı in vitro direnç gelişimi arastırılmıştır. Çalışmamızda Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Klinik mikrobiyoloji laboratuarına 01.07.2015 ile 31.12.2015 tarihleriarasında gelen değişik suşlardaki örnekler kullanılmıştır. İncelenen 100 E.coli örneğinin 71'i kadın, 29'u erkek bireyden oluşmaktadır. E.coli hastaların çoğunluğunu, üriner sistemle alakalı şikayetlerle, hastaneye başvurmuştur. Şikayet nedenine göre en az sırada kronik hepatit hastaları yer almıştır. Çalışmalarımızda Vitek2(bioMerieux, Fransa) tam otomatik bakteri tanımlama cihazıyla yapılmıştır. Çalışmadaki numuneler disk difüzyon yöntemiyle ikinci kez çalışılmış aynı sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmamız sonundaki verilerin genel toplamı; Kolistinn'e % 97'si duyarlı % 3'ü dirençli bulunmuş, İmipenem'e % 92'si duyarlı % 5'i orta duyarlı % 3'ü dirençli bulunmuş, Tigeskilin % 100'ü duyarlı bulunmuştur.(%16) Gentamisin, (%39) siprofloksasin, (%56) Trimetroprim/sülfametaksazol (STX) dirençli bulunmuştur. Tüm E.coli izolatlarında GSBL oranlarındaki veriler sırasıyla, genel toplamda % 44'dün GSBL pozitif % 56'nın GSBL'si negatif bulunmuştur. GSBL pozitif oranlarımız çok yüksek çıkmıştır. Oranımızdaki GSBL'dek artşı hastane ve bölgesel farklılıkğa bağlanabilir. IX İmipenem pozitif olan üç hastada da GSBL negatif bulunmuştur, buda bize AmpC (C gurubu beta laktamaz ) direncini göstermektedir. Ülkemizde yapılan tüm çalışmaların sonuçlarını bölgemiz ve kendi çalışmamızın sonuçlarıyla kıyaslarsak ülkemizdeki direnç oranlarının yurt dışına oranla daha fazladır. Antibiyotiklerin gereksiz ve yaygın kullanımının ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin tedavide ilk ve tek seçenek olarak kullanılmasının, bu durumun nedeni olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Escherichia coli is one of the important causes of bacterial infection in both hospital and community acquired infections. It has been the most frequently isolate pathogen in clinical microbiological laboratories. In this study, antimicrobial susceptibility wereinvestigated especially to imipenem, tigecycline and colistin The study was performed at Teaching and Research Hospital of Harran University during the period 31.12.2015 to 07.01.2016. One hundred strains were studied. Of these, 71 were from males and 29 from female patients.Urine constituted the most frequent sample. According to clinicl complaints, chronic hepatitis was the least one. The study was permorfed using conventional Disk diffusion and fully automated Vitek 2 methods. The overall sensitivity was found to be 97% colistin, 92% imipenem and 100% tigcycline. The susceptibility rates to other antimicrobials were as fellows: (16%) gentamicin (39%) ciprofloxacin, (56%) trimethroprim/sulfamethoxazole. The number of isolates uniformly susceptible to all was 16. The number of strains resistant to three or more was 64. They were multiple drug resistant strains. Two strains were extensive resistant ones. They may be AmpC β-lactamase-producing isolates. The rate of ESBL positive E.coli was 44%. The variation in these rates may be linked to hospital and regional factors. Unnecessary and widespread use of antibiotics in our region may be the cause for increasing resistance in our isolates. We believe that this situation may force physicians to use new advanced-generation antibiotics.