Aliyyu'l-Kârî'nin Ez-Zubde fî şerhi Kasideti'l-Burde'sinin tenkitli metin neşri
Aliyyu'l-Kârî's 'Ez-Zubde fî şerhi Kasideti'l-Burde' critical textual edition
  1. Tez No: 451053
  2. Yazar: HAYRETTİN BAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aliyyu'l-Kârî, Kasidetu'l-Burde, Kaside-i Burde Şerhi, Aliyyu'l-Kârî, Kasidetu'l-Burde, Kaside-i Burde Commentary
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmadaki amacımız, Bûsîrî'nin Kaside-i Burde'sine Nuruddîn Ali b. Sultan Muhammed el-Kârî'nin kaleme aldığı şerhin tenkitli metin neşrini, müellifin ve şarihin hayatı ile birlikte sunmaktır. Bu çalışma, İslam tarihi boyunca üzerine yüzlerce şerh, tahmis ve taştîrler yapılan ve pek çok şair ve edebiyatçılara ilham kaynağı olan, kalbi Peygamber aşkıyla yanıp tutuşan Bûsîrî'nin felçli iken, Hz. Peygamber (s.a.v.)'i medih için yazdığı kasidenin Aliyyu'l-Kârî tarafından yapılan şerhi içermektedir. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı ve metodu verilmiştir. Birinci bölümde Bûsîrî'nin hayatı, eğitimi, yaptığı görevleri ve Kaside-i Burde'si hakkında bilgi verilmiştir. Devamında Aliyyu'l-Kârî'nin hayatı, ilmi şahsiyeti ve eserlerine değinilmiştir. İkinci bölümde, Aliyyu'l-Kârî'nin Kaside-i Burde Şerhi ve tenkitli metinde kullanılan yazma nüshalar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise ''ez-Zubde fî Şerhi Kasideti'l-Burde'' isimli eser üç nüsha üzerinden tahkik edilerek müellif nüshasına yakın bir metin ortaya konmaya çalışılmıştır. Tahkikini yaptığımız bu eserde müellif, Kaside-i Burde'yi sözlük, gramer ve dinî ilimler çerçevesinde ele almış ve daha kolay anlaşılması amacıyla sade bir dil kullanmıştır. Bu çalışma ile birlikte, sayısı yüzleri bulan burde şerhleri üzerinde birçok araştırmacının yeni araştırmalar yapması ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present critical textual edition of Nuruddîn Ali b. Sultan Muhammed el-Kârî's commentary on Bûsîrî's 'Kaside-i Burde' with lifes of author and commentator. This study comprehends the commentary of Aliyyu'l-Kârî on Bûsîrî's ode which has been an inspiration for many poets and writers with its hundreds of commentaries, takhmis and tastir in Islamic history. Bûsîrî wrote this ode to praise the Prophet (pbuh) while he was paralyzed and burning with love of Prophet (pbuh). In the prologue the subject, goal and method of research are given. In the first part Bûsîrî's life, education and tasks also the information about his piece Kaside-i Burde are given. Subsequently it is emphasized that Aliyyu'l-Kârî's life, scientific personality and works. In the second part, information about the manuscripts used in Aliyyu'l-Kârî's Kaside-i Burde commentary and critical edition is given. In the third part, it has been tried to put forward a close copy of the author's copy via verification of three copies of 'ez-Zubde fî Şerhi Kasideti'l-Burde'. In this work which we examined the author had approached the piece Kaside-i Burde with frame of dictionary, grammar and religious sciences using a simple language in order to be understandable more easily. With this study, it is hoped that many researchers will do new searches about the hundreds commentaries of burde.