Uyuşmazlık mahkemesi ve Türk yargı sisteminde görev ve hüküm uyuşmazlıklarının çözüm usulü
Court of jurisdictional disputes and method of resolution of jurisdictional and judgement disputes in Turkish judicial system
  1. Tez No: 451052
  2. Yazar: UFUK YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Görev Uyuşmazlığı, Hüküm Uyuşmazlığı, Uyuşmazlık Mahkemesi, Yargı Kolu ve Yargı Yolu, Jurisdictional Dispute, Judgement Dispute, Court of Jurisdictional Disputes, Judicial Branch and Remedy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 453
Özet
Ülkemizde Tanzimat Fermanı'nın kabulünden sonra yaşanan ıslahat hareketleri neticesinde yargı ayrılığı sistemine geçilmiş ve bu sistemde birden fazla yargı kolunun faaliyet göstermesi nedeniyle yargı kolları arasında görev ve hüküm uyuşmazlıkları çıkması kaçınılmaz olmuştur. Önceleri bu uyuşmazlıkları değişik kurum ve komisyonlar çözse de bu alanda faaliyet gösteren bir mahkemenin varlığına hep ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaçların bir neticesi olarak da 1945 yılında yargı kolları arasında çıkan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını çözmek ve bir yüksek mahkeme olarak faaliyet göstermek üzere Uyuşmazlık Mahkemesi kurulmuştur. Mahkeme, yargı kolları arasında çıkan görev uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle tıkanan hukuki yolları açmakta, hüküm uyuşmazlıklarını çözmek suretiyle de kişilerin haklarına kavuşmalarına imkân tanımaktadır. Tezin amacı Uyuşmazlık Mahkemesiyle ilgili olarak kuruluşundan önce ve sonraki kanuni düzenlemelere, yapısı ve işleyişine yer vermek, Türk yargı sisteminde görev ve hüküm uyuşmazlıklarının çözümü usulüyle bu uyuşmazlıkların çözümünde karşılaşılan sorunlara değinmek ve 2247 sayılı Kanun'da bu sorunların çözümüne ışık tutabilecek değişiklik talepleri ile önerilere yer vermektir. Tez giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte Türk yargı siteminde yer alan yargı kollarına, birinci bölümde Uyuşmazlık Mahkemesinin kuruluşu ve kuruluşundan itibaren geçirdiği kanuni sürece, mahkemenin yapısı ve çalışma yöntemine, ikinci bölümde Mahkemenin görevlerine, üçüncü bölümde de Mahkemeyle ilgili tartışmalı ve muhtelif konulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country, as a result of reforms realised following the adoption of Imperial Edict of Reorganisation, the system of judicial separation was adopted and in this system, due to the functioning of more than one branch of judiciary, existence of disputes of jurisdiction and judgement between judicial branches became inevitable. Previously, although various institutions and commissions resolved these disputes, the presence of a court functioning in this field was always required. As a consequence of these requirements, Court of Jurisdictional Disputes was established in 1945 with a view to resolving jurisdictional and judgement disputes arising between the branches of judiciary and functioning as a high court. The Court removes the blockage of legal remedies by resolving jurisdictional disputes arising between judicial branches and enables persons to attain their rights by resolving disputes of judgement. The objective of the thesis is to include the legal regulations prior and subsequent to the Court's establishment, organizational structure and functioning of the Court of Jurisdictional Disputes, to touch upon the problems encountered in the resolution of jurisdictional and judgement disputes as well as the method of their resolution in Turkish judicial system and to raise demands for amendment and suggestions concerning the Law numbered 2247, which could shed light on the resolution of these disputes. It consists of an introduction and three chapters. The introduction is concerned with the branches of judiciary present in Turkish judicial system, the first chapter deals with the establishment of Court of Jurisdictional Disputes and legal process it has gone through since its establishment, the structure and ways of functioning of the court and the second chapter deals with the duties of the court and finally the third chapter is concerned with the controversial and miscellaneous issues regarding the court.