Koroner arter hastalığı ciddiyeti ile anksiyete-depresyon ilişkisi
The relationship between severity of coronary artery disease with anxiety-depression
- Tez No: 451065
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ZİHNİ BİLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Psikiyatri, Cardiology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Anksiyete, Depresyon, Coronary Artery Disease, Anxiety, Depression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar dünyada ölümlerin önde gelen sebeplerinden olup Koroner Arter Hastalığı (KAH) bu kategorideki en yaygın hastalıktır. Daha önce yapılan bir çok çalışma, anksiyete ve depresyonun Stabil Koroner Arter Hastalığında (SKAH) prognostik öneminin olduğunu ve aynı zamanda sağlıklı bireylerde KAH gelişimi ile ilişkili olduğunu desteklemiştir. Bu çalışmanın amacı Stabil Anjina Pektoris (SAP) öntanısıyla koroner anjiyografi (KAG) yapılmış olan hastalarda, anksiyete ve depresyondüzeylerini ve KAH ciddiyeti ile anksiyete depresyon arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Kardiyoloji birimine Şubat 2016 ile Nisan 2016 tarihleri arasında başvuru yapan ve yapılan rutin tetkikler sonrası SAP tanısıyla koroner anjiyografi planlanan 138 hasta ve rutin iş yeri muayenesi için başvuran 31 sağlıklı yetişkin kişi dahil edildi. KAG işleminden en az 2 saat önce aynı gün içinde Beck Depresyon Envanteri (BDE) , Beck Anksiyete Envanteri (BAE), STAI-1 ( Durumluk Kaygı Ölçeği) dolduruldu ve KAG işleminden sonra yine aynı gün içinde, hastalara işlem sonucuyla ilgili bilgi verildikten en az 1 saat sonra STAI-1 hastalar tarafından tekrar dolduruldu. Anjiyografi yapılmayan sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubundaki kişiler tarafından sadece BDE ve BAE dolduruldu. KAH ciddiyeti Gensini skoru kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: KAG yapılan ve normal koroner arter (NCA), nonkritik ve kritik koroner arter darlığı saptanan gruplarda BDE skoru sırasıyla, 12,5, 13,5 ve 11,8 (p>0,05) saptandı, BAE ise sırasıyla 42,7, 43,2 ve 42.5 (p>0,05) saptandı. Kontrol grubunda BDE ve BAE 6,8 ve 40,9 (p0,05), BAE skoru ise 17,8 ve 16,2 saptandı ( p>0,05). Sonuç: Koroner Arter Hastalığı öntanısıyla KAG yapılan ve NCA, nonkritik koroner arter darlığı ve kritik koroner arter darlığı saptanan hastalar arasında anksiyete ve depresyon skorları açısından anlamlı farklılık görülmedi. Fakat sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubuna göre bu gruplarda anksiyete ve depresyon skorlarının anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. KAH olanlarda Gensini skoru ile anksiyete ve depresyon skorları arasında korelasyon görülmedi.
Özet (Çeviri)
Background: Cardiovascular diseases are the leading causes of death around the world and the coronary artery disease (CAD) is one of the most common diseases in this category. Most previous research suggested that anxiety and depression have prognostic importance in patients with stable coronary artery disease (SCAD) and are associated with the development of coronary heart disease in initially healthy people. The purpose of this study is to show the anxiety and depression levels in patient who undergoing coronary angiography (CAG) with the initial diagnosis of Stable Angina Pectoris (SAP) and the relationship between severity of coronary artery disease with anxiety-depression. Material and methods: 138 patients admitted Dicle University School of Medicine Department of Cardiology between February and April 2015 and planned CAG to investigate SCAD and 31 healty adults selected among people who attended for routine medical checkup and medical examination of employment were included in this study. All patients were completed the questionnaires including State-Trait Anxiety Inventory-State, (STAI-S or STAI-1), Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) before at least 2 hours and at the same day coronary angiography. They recompleted STAI-S at the same day and at least 1 h later after the patients were informed about their coronary artery lesions. Healty adults who were in control group completed only BAI and BDI. The severity of CAD disease was assessed using Gensini score. Results: BDI scores of patients were classified as normal coronary artery (NCA), noncritical and critical coronary artery stenosis were 12.5, 13.5 and 11.8(p>0.05), BAI scores were 42.7, 43.2 and 42.5 (p>0.05). BDI, BAI scores of the control group that consisted of healthy adults were 17.8 and 16.2 (p0.05). BAI scores were 17.8, 16.2 in low Gensini score group and high Gensini score group (p>0.05). Conclusions: Among patients who admitted chest pain, underwent coronary angiography for suspected SCAD and esstablished NCA, noncritical coronary artery stenosis and critical coronary artery stenosis, there was no statistical significant difference between those groups for anxiety and depression scores. But all groups had significantly higher anxiety and depression scores as compared with the anxiety and depression scores in control group included healty persons. Among patients established CAD, there was no correlation between Gensini score and anxiety, depression scores.