Koroner kollateral dolaşım ile visseral yağ arasındaki ilişki
The relationship between coronary collateral circulation and visceral fat
  1. Tez No: 451066
  2. Yazar: ADEM AKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AYDİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kollateral dolaşım, visseral yağ oranı, koroner arter hastalığı, Collateral Circulation, Visceral Fat Ratio, Coronary Artery Disease
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kollateral dolaşım, koroner damarlarda kalbin ihtiyacını karşılayacak kan akımının sağlanmasında yetersizlik olduğu durumlarda devreye giren ve ihtiyacı karşılayan potansiyel alternatif bir kaynak olması dolayısıyla oldukça önemlidir.İleri derece koroner darlığa bir yanıt olarak meydana gelen bu kollaterallerin aynı derecede koroner arter hastalığına sahip bireyler arasında dahi farklılık göstermesi altta yatan çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır.Biz çalışmamızda kollateral gelişimi üzerine etkili faktörlerden biri olan visseral yağ oranı ile koroner kollateral dolaşım gelişimi arasındaki iliskiyi gösterdik.Kliniğimizde koroner anjiyografisi yapılan ve koroner arterlerinden en az birinde %90 ve üzerinde kritik darlığı saptanan hastalar arasından seçim yapıldı.Çalışma kriterlerine uyan 148 hastanın Biyoelektrik impedans analizi(BİA) yöntemi ile visseral yağ oranları belirlenerek önceki çalışmalara uygun olarak; 1 ve 9 arası ile 10 ve üzeri şeklinde iki gruba ayrıldı.Kollateral dolaşım ise Rentrop kollateral sınıflamasına göre değerlendirildi. Rentrop grade 0 ve 1 olanlar kötü kollateral, grade 2 ve 3 olanlar iyi kollateral şeklinde gruplandırıldı.Kollateral sınıflamasına göre yapılan analizde kötü kollateral grubunda visseral yağ oranı, vücut kitle indeksi(VKİ), bel çevresi ortalamaları daha fazla saptandı.Bu fark kötü kollateral grubuna göre iyi kollateral grubunda visseral yağ oranı (p=0.011), vücut kitle indeksinde (p=0.040) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. ROC analizinde visseral yağ düzeyindeki artışın % 72.7 sensitivite, % 58.5 spesifite ile kollateral gelişimini azaltığını tespit ettik.Kollateral gelişimi üzerinde visseral yağ oranının VKİ ve bel çevresine gore daha güçlü konumda olduğunu gösterdik.Bu çalışma ile visseral yağ oranınındaki artışın kötü kollateral gelişimi ile ilişkili bağımsız bir faktör olduğunu ortaya koyduk.BİA yöntemi ile visseral yağ oranı tespiti pratik, hızlı, invaziv bir işlem uygulanmadan ve ucuz bir şekilde günlük klinik kullanımda kullanılarak hastaların visseral yağ oranı belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
Collateral circulation is really important as it is a potential alternative source meeting the need and becoming part of the activity when there is insufficiency for providing blood stream that will meet the needs of the heart in coronary vessels.These collaterals occurring as a response to advanced coronary stenosis and varying among the individuals having coronary artery disease stem from triggering factors.In this study, we wanted to share the relationship between visceral fat ratio, being one of effective factors of collateral growth, and coronary collateral circulation.The selection was made among the patients whose coronary angiography and diagnosed with critical stenosis in at least one of their coronary arteries with %90 and over in our clinic.In conformity with the previous studies totally 148 patients included were divided into two groups as between 1 and 9, and between 10 and over by specifying their visceral fat ratio with biyoelectrical impedence analysis(BİA) method.Collateral circulation was evaluated in accordance with Rentrop collateral classification.The ones, whose Rentrop grades were 0 and 1, were grouped as bad collaterals and the ones, whose Rentrop grades were 2 and 3, were grouped as good collaterals. In the analysis made in accordance with collateral classification, body mass index(BMI) and waist circumference averages were found as high in bad collateral group and this difference was found as meaningful in visceral fat ratio (p=0.011) and body mass index (p=0.040). In ROC analysis, we confirmed that increase in visceral fat level decreased collateral growth with %72.7 sensitivity and %58.5 specificity.We showed that visceral fat ratio was in a stronger position over collateral growth when it was compared with BMI and wais circumference.This study reveals that the increase in visceral fat ratio is an independent factor related to bad collateral growth.It could be provided that the patients may live healthier and longer with by performing practical, quick, cheap and noninvasive examination of visceral fat ratio with BIA method in daily clinical use.