Ağır hemofili hastalarında tedavi modelinin kemik metabolizması üzerine etkileri
Effects of treatment model on bone metabolism in severe hemophilia patients
  1. Tez No: 451102
  2. Yazar: ŞEFİKA AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN BALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemophilia, prophylactic treatment, epizodic treatment, osteoporosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Osteoporoz; düşük kemik kütlesi, kemiğin mikro yapısında bozulma ile karakterize ve kemik gücünde kayıp ve frajiliteye bağlı kırıklar ile sonuçlanan bir durumdur. Tüm dünyada yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Osteoporoz; erkeklerde, kadınlardan farklı olarak daha az değerlendirilmekte ve tedavi edilmektedir. Hemofili, X'e bağlı olarak kalıtılan ve erkek cinsiyeti etkileyen doğumsal bir kanama bozukluğudur. Son dönemde yapılan çalışmalarda, hemofili hastalarında osteoporozun önemli bir komorbidite faktörü olduğu gösterilmiştir. Amaç: Profilaksi alan ve almayan hemofili hasta gruplarında biyokimyasal kemik markerlarının ve DEXA ile belirlenecek olan kemik mineral dansitelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bunun sonucunda; hemofili hastalarında kemik mineral dansitesinin ve kemik metabolizmasının normal popülasyona göre değerlendirmesi yanında profilaksi alan veya almayan grubun karşılaştırılması ile profilaktik tedavinin kemik metabolizması ve osteoporoz gelişimi üzerine etkisi değerlendirilecektir. Hemofilide daha etkin bir tedavi yaklaşımı ile artropatinin önlenebilmesi ve böylece uzun süreli toplumsal maliyetlerde azalmanın sağlanması hedeflenmektedir. Hipotez: Hemofili hastalarında kemik metabolizması tedavi modelinden etkilenmektedir. Profilaksi alan grupta kemik döngüsü markerları ve kemik mineral dansitesi, kanadıkça tedavi alan gruba göre daha iyidir. Yöntem: EÜTF Pediatrik Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı tarafından takip edilen 24'ü faktör konsantreleri ile profilaksi alan ve 12'si almayan olmak üzere toplam 36 hemofili hastasının kan örneklerinde kemik metabolizmasıyla ilişkili biyokimyasal parametreler(kalsiyum (Ca), fosfor (P), alkalen fosfataz (ALP), Parathormon (PTH), Kalsitonin , D vitamini (25(OH) vit.D3) çalışılmış ve olgulara DEXA yöntemi ile kemik mineral dansitesi ölçümü yapılmıştır. Elde edilen tüm değişkenler SPSS yazılımı (Statistical Package fort he Social Sciences, 20.versiyon,Chicago,IL,USA) kullanılmıştır. Bulgular: Profilaksi grubundaki olguların ortalama yaşları 17,46 ± 6,1 (8-30) ve kanadıkça tedavi alanların ortalama yaşları 16 ± 8,6 (9-30) olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction: Osteoporosis is defined as; systemic skeletal disorder that is characterized by low bone mass and deterioration of microarchitecture of bone tissue. Osteoporosis is the commenest metabolic disorder of bone and now is commonest public health issue in all over the world. Unlike women, osteoporosis is less evaluated in men and because of that being less treated. Hemophilia ; is a Xlinked inherited bleeding disorder, that affects male gender. In recently performed studies; osteoporosis has been shown as an important comorbidity factor in patients with hemophilia. Aim: In this study; we aimed to compare biochemical markers of bone and bone mineral density between patients with prophylactic treatment and those without. Therewith ; the effect of prophylactic treatment on bone mineral metabolism and osteoporosis will be evaluated. And besides that, the bone metabolism and bone mineral density of patients with hemophilia will be compared to the healthy population. Proceeding from the results, we aim to ensure more effective therapeutic approaches for hemophilia and long term reduction of social costs. Hypothesis: Bone metabolism of patients with hemophilia is affected by the treatment modality. Bone turnover markers and bone mineral density of the group of profilactic treatment is better than the group of epizodic treatment. Method: A total of 36 patients with hemophilia was evaluated about bone turnover markers and bone mineral density. These paatients are being followed by Ege University Hematology Oncology Department and 24 of them are taking prophylactictreatment while the other 12 are taking epizodic treatment. All the variables were analyzed with SPSS software (Statistical Package fort he Social Sciences, version 20,Chicago,IL,USA). Results: The mean age of patients in the prophylaxis group was found 17.46 ± 6.1 (8-30) and the mean age of the patients in epizodic group was 16 ± 8,6 (9-30). In the assessment of body weight, the weight of the prophylaxis group were found to be significantly higher than other group (p %50 of the patients. These cases , even the bone mineral density levels are normal, must be followed closely for the risk of osteoporosis and osteopenia development.