Yurttaşlık kavramı ve Türkiye'de yurttaşlık bağlamında ötekileştirilen kimlikler: Transseksüeller
The consept of citizenship and identities marginalized in Turkey in the context of citizenship: Transsexual people
  1. Tez No: 451148
  2. Yazar: BURÇAK CÜRÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ÖKE, DOÇ. DR. RASİM ÖZGÜR DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yurttaşlık, Toplumsal Cinsiyet, Transseksüeller, Yurttaşlık Hakları, Devlet-Yurttaş İlişkisi, Citizenship, Gender Mainstreaming, Transsexual Citizens, Citizenship Rights, State-Citizen Relationship
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez de, Türkiye'de yaşayan transseksüel yurttaşların Anayasal hak ve yükümlülükler açısından devletle olan ilişkileri ele alınmıştır. Bu doğrultuda transseksüel yurttaşlar, politik kimlik algısı üzerinden analiz edilmektedir. Bu çalışmada transseksüel yurttaşların yurttaşlık algıları yapılan derinlemesine görüşmeler sonucunda, Anayasada yer alan yurttaşlık haklarından ne ölçüde yararlandıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu tezde transseksüel yurttaşların yurttaşlık haklarının kullanımında herhangi bir ayrımcı uygulamaya maruz kalıp kalmadığı, varsa ayrımcı uygulamalarla mücadele etme yöntemleri, yeni hak talepleri doğrultusunda devletten beklentileri, sosyalizasyonları içinde politik olarak kendilerini nereye koydukları incelenmiştir. Bu doğrultuda, Türkiye'de yaşayan transseksüel yurttaşların günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar ve ayrımcılıklar, aile ve sosyal çevreyle ilişkileri, politikaya ve medyaya yaklaşımları, yaşamlarını kazanma şekilleri, yurttaş olarak kamusal alanda yaşadıkları problemler ve geleceğe dair beklentileri betimlenmeye çalışılmıştır.Bu tezde; tarihsel süreçlerle birlikte günümüze değin uzanan yurttaşlık olgusu, toplumsal cinsiyet, cinsel kimlik ve ötekililik algısı çalışmanın temel boyutlarındadır. Dolayısıyla bu kavramların birbirleriyle dinamik ilişkileri ortaya konarak, kavramsal tartışma sürdürülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study examines the relationships of transsexual citizens living in Turkey with the state in terms of constitutional rights and liabilities. In this respect, transsexual citizens are analyzed based on political identity perception. In this study, the citizenship perceptions of transsexual citizens and to what extent they use their citizenship rights identified in the Constitution are tried to be discovered. Moreover, the present study examines whether the transsexual citizens are subjected to any discriminatory practices when using their citizenship rights, how they struggle with any such discriminatory practice, their expectations from the state regarding demands for new rights and the place they put themselves politically in their socialization process. In this respect, the difficulties and discrimination that transsexual citizens experience in daily life, their relationships with their families and social environment, their approach to politics and media, the way they earn their living, the problems they encounter in public sphere as a citizen and their expectations from future are described.The main aspects of the study are the citizenship phenomenon which still exists with historical continuum, gender mainstreaming, sexual identity and the perception of otherness. Thus, the study aims to reveal the dynamic relationship among these concepts and maintain a conceptual discussion.