228 Numaralı Urfa Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi (H.1288-1289/ M.1871-1872)
Transcription and study of the records at urfa ecclesiastical court numbered 228 (h. 1288-1289 /m. 1871-1872 a.d)
- Tez No: 451174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Urfa, Şer'iyye Sicili, Mahkeme, Ottoman, Urfa, Records of shari'a court, law court
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 750
Özet
228 NUMARALI URFA ŞER'İYYE SİCİLİ'NİN TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRİLMESİ( H.1288-1289/M.1871-1872) Bu çalışma, 228 Numaralı Urfa Şer'iyye Sicilini incelemektedir. 19. yüzyılda Urfa'nın sosyal, kültürel ve ekonomik hayatının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma ile Urfa'nın Halep'e bağlı bir sancak olduğu ve Urfa'ya bağlı dört kazanın bulunduğu (Birecik, Halfeti, Harran, Suruç) tespit edilmiştir. Ayrıca, bu dönemde Urfa'da farklı etnik ve dine mensup halkın (Türkler, Kürtler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler) bir arada yaşadığını, nüfusun çoğunluğunun Müslüman Türklerden oluştuğunu, Müslim ve gayrı Müslim halk arasında çok ciddi sorunlar çıkmadan barış ve huzur içinde yaşadıkları belirlenmiştir. Kadının toplumsal hayatın içinde olduğu, sosyal, ekonomik faaliyetlerde bulunduğu ve gerekli olduğu durumlarda bizzat mahkemeye başvurabilme hakkının olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION AND TRANSCRIPTION OF THE REGISTERS OF URFA LAW COURT (SHARIYYA SİJİL) NUMBERED 228 (H. 1288-1289 / M. 1871-1872 A.D) This study examines the records of Urfa shari'a court numbered 228. It aims to explore social, cultural, and economical life of Urfa in the 19th century. The study has revealed that Urfa was a sancak (subdivision of a province) of Aleppo and had 4 judicial districts (Birecik, Halfeti, Harran, Suruc). Although the majority of the people in Urfa were Muslim Turks, it had many different ethnical and religious subjects including Kurds, Arabs, Armenians and Assyrians. Muslims and non-Muslims lived peacefully without any serious conflicts. The women had a significant social status and participated into both social and economical activities and had the right to file lawsuits.